Sheaboter uit Burkina Faso

De sheaboter van Dr. Hauschka Cosmetica komt uit Burkina Faso. In 2001 lanceerden we voor het eerst een bio-gecertificeerd project in de regio van Diarabakoko in het zuidwesten van Burkina Faso. Sinds 2019 is het project niet enkel biologisch maar ook fair trade gecertificeerd. We betalen daar een meerprijs voor, maar dat levert 4000 families in 21 dorpen in Burkina Faso iets moois op. Het extra geld wordt geïnvesteerd in geneeskundeopleidingen, drinkwaterzuivering en in de ontwikkeling van dorpen. Zo werden vorig jaar scholen beter uitgerust, drinkwateranalyses uitgevoerd en EHBO-koffers ter beschikking gesteld.

 

 

Goud van vrouwen: sheaboter

De huidige ca. 4000 oogsters in het projectdorp Diarabakoko zijn onafhankelijk en hebben zichzelf verbonden in een producentenvereniging. In Afrika is een gemeenschap met uitsluitend vrouwen heel gewoon en vanzelfsprekend. Sheaboter is altijd al een vrouwenaangelegenheid geweest, enkel zij mogen de noten oogsten. Met de opbrengst van de sheanootverkoop kunnen ze het schoolgeld van hun kinderen betalen en niet een paar, maar alle kinderen naar school laten gaan. Bovendien is daarmee ook de basisvoorziening van voedsel en medicijnen verzekerd.

 

Verwerking in eigen land

Het uitgangspunt van WALA, het moederbedrijf achter Dr. Hauschka, bij teeltprojecten is enerzijds om zoveel mogelijk meerwaarde in het land te houden en anderzijds om de leveranciers onafhankelijk van WALA te maken. Hiermee creëer je een betere economische basis voor de teeltpartners. Daarom werd door WALA als voorwaarde tot samenwerking gesteld dat nagenoeg de volledige verwerking van de noten ter plekke mogelijk moet zijn. De verzamelde oogst van het project wordt door de vrouwen van de deelnemende dorpen geschild, gedroogd en tijdelijk in de door WALA meegefinancierde bewaarplaatsen opgeslagen. De naburige biologische en fair trade gecertificeerde onderneming Agrifaso koopt de noten en transporteert ze vanuit de dorpen naar hun kleine verwerkingsbedrijfjes. De geschilde noten worden er warm geperst en tot sheaboter verwerkt. Agrifaso heeft 50 vaste medewerkers in dienst die zorgen voor een continue en kwalitatief gelijkmatige productie van sheaboter. Enkel het raffineren gebeurt in Europa.

 

 

Een greep uit de Dr. Hauschka producten met het kostbare Sheaboter