Milieubewust

Wat heeft je lippenbalsem met vlinders te maken?

Hoe hangt biodiversiteit samen met de producten van Dr. Hauschka? Hier hebben we over gesproken met Alexandra Čamek. Zij is landbouwkundige en houdt zich bezig met de veiligheid van onze verzorgingsproducten. Haar expertises: milieu en biodiversiteit.

Imperfecte schoonheid.

Perfect zijn heeft in de natuur geen prioriteit. De natuur is kleurrijk, veelzijdig en mooi vanbinnen. Net als wij. Ook Alexandra ziet schoonheid in imperfectie, in het ongerepte, het echte. Ze studeerde landbouwwetenschappen aan de Universiteit van Hohenheim en werkte in Paraguay en Georgië in de land- en wijnbouw. Haar opa had in Beieren een melkveehouderij en de tuin van haar moeder was wild en ongerept te noemen. Dat vond ze toen erg, maar nu is ze er trots op. Haar levenshouding: de natuur moet haar gang kunnen gaan, ze moet kunnen ademen.

Ook de 150 verschillende plantensoorten in de tuin met heilzame planten van Dr. Hauschka kunnen ademen. De tuin meteen achter het bedrijfsgebouw lijkt op een biotoop. Een oase met een gesloten kringloop. De tuin vormt ecosystemen en biedt dieren en wilde planten een perfecte leefomgeving voor het ontwikkelen van nieuwe plantengeneraties en zorgt voor het behoud van de biodiversiteit. Dat wil WALA, het moederbedrijf van Dr. Hauschka, ook bereiken met het biodiversiteitsproject. Het doel van dit project is om de biodiversiteit op geselecteerde stukken land over een langere periode te vergroten. Dus we willen de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied – van een waterdruppel tot een compleet bos of zelfs de aarde als geheel – vergroten. Van alle soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de enorme genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan ecosystemen waar ze deel van uitmaken. Het gaat dus lang niet alleen over bloemen, bomen en dieren.

 

Hoe levendig is ons milieu?

“De wereld zit midden in een biodiversiteitscrisis”, zegt Alexandra. “Het aantal soorten is sterk afgenomen, de natuur moet beter worden beschermd en een one-health-aanpak is belangrijker dan ooit. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de gezondheid van mensen, dieren en planten met elkaar verbonden is.” De biologische verbanden zijn meestal klein, maar de wereldwijde gevolgen ervan zijn des te drastischer. Als het regenwoud wordt gekapt, heeft dit directe gevolgen voor de klimaatverandering. Zulke kringlopen zijn overal te vinden. Ecosystemen blijven alleen in stand door een grote biodiversiteit. “Wat mij motiveert, is het milieueffect van mijn werk. Ik zie de noodzaak om te handelen en wil de natuur iets goeds teruggeven.”

De wilde bij en het gras.

Meteen naast het laboratoriumgebouw in Bad Boll biedt het biodiversiteitspad leefruimte voor dieren en planten. Op het terrein zijn biodiverse stukken grond voor iedereen toegankelijk om zo bewustzijn voor natuurlijke kringlopen te creëren. Gras in de tuin ziet er bijvoorbeeld netjes uit, maar doorbreekt de kringloop die vooral voor de wilde bij van levensbelang is. Deze bij maakt geen honing, maar is wel belangrijk voor de mens. De wilde bij is namelijk een van de belangrijkste bestuivers van onze wilde en geteelde planten. Ongeveer 70 procent van de wilde bijen bouwt zijn nesten in losse, zanderige grond die niet bedekt is. In steden met veel gras en beton is deze grond nauwelijks te vinden. Als we de wilde bij niet willen verliezen als bestuiver van onze voedingsmiddelen, moeten we de natuur respecteren. “Als we ons milieu respecteren, respecteren we onszelf en zorgen we er zo voor dat de mens blijft bestaan.”

 

Dr. Hauschka neemt verantwoordelijkheid.

Onbaatzuchtig, solidair en in harmonie met de natuur: het doel van het biodiversiteitsproject is de biodiversiteit te vergroten en tegelijk synergiën te creëren tussen Dr. Hauschka, de landbouw en de economie. Daarbij werkt de werkgroep biodiversiteit van WALA, het moederbedrijf van Dr. Hauschka, met het ’Demeter’-gecertificeerde bedrijf Sonnenhof en de Universiteit van Hohenheim samen. Samen hebben ze geschikte stukken grasland uitgekozen waar de biodiversiteit op moet worden vergroot. Een landbouwkundige uitdaging voor Alexandra en haar team. Het kan wel drie jaar duren tot soorten opkomen en blijven terugkomen. Daarbij hangt veel van de juiste timing en het weer af. Alexandra begint in mei met zaaien en ze is blij dat ze jonge studenten in haar team heeft waar ze kennis en nieuwe inzichten mee kan delen.

 

Gezond milieu, gezonde mens.

Wondklaver wordt al sinds de 16e eeuw als heilzame plant gebruikt en is een vast bestanddeel in veel Dr. Hauschka-producten. Bijvoorbeeld in de Balancerende Vloeibare Dagcrème, de Oogbalsem en in lipverzorgingsproducten zoals de Lippenbalsem. Wondklaver bewijst hoe belangrijk werkende biologische kringlopen zijn: ze bieden leefruimte voor veel insecten en vooral de rups van het dwergblauwtje, die alleen wondklaver eet. En als er geen wondklaver voorhanden is, is deze vlinder met uitsterven bedreigd. Zonder wondklaver geen Lippenbalsem, en geen vlinder. Zonder vlinder, geen biodiversiteit.

 

Wat dat met de verzorging van mijn huid te maken heeft?

Je huid moet, net als de natuur, ook ademen. Voor Alexandra is “de wilde natuur net zo mooi als een wilde, natuurlijke huid”. Mensen hoeven niet perfect te zijn, maar gezondheid is wel belangrijk. Als je als consument voor Dr. Hauschka kiest, kies je ervoor een andere plek in de wereld in te nemen. Je profiteert van een product dat een positieve uitwerking heeft op het milieu en je welzijn. Met iets kleins kun je dus echt iets groots doen.

Shop the Story

Dr. Hauschka Gezichtslotion, activerend, versterkend gezichtswater Gezichtslotion - Limited Edition
versterkt, hydrateert en vitaliseert je huid
Dr. Hauschka Handcrème - trekt snel in. Handcrème - Limited Edition
hydraterende verzorging, trekt snel in
Brengt de vette, gemengde huid in balans - Dr. Hauschka Balancerende Vloeibare Dagcrème Balancerende Vloeibare Dagcrème 50 ml
brengt de vette, gemengde huid in balans, vermindert onzuiverheden – samenstelling met wondklaver
Dr. Hauschka Oogbalsem: maakt gladder en beschermt Oogbalsem 10 ml
kalmeert, verzorgt en beschermt
Dr. Hauschka Lippenbalsem: regenererende verzorging voor schrale, gebarsten lippen Lippenbalsem 4,5 ml
regenererende intensieve verzorging