Zeer droge huid en neurodermitis.

 

Zeer droge, jeukende, schilferige huid

Zon op de huid, een zacht briesje, een bewuste aanraking – het voelt goed als we lekker in ons vel zitten!

Mensen met een zeer droge huid of neurodermitis genieten heel bewust van zulke momenten. Want ze weten dat het ook anders kan zijn: ze hebben zo nu en dan te maken met een jeukende, schilferige huid. Vooral de gevoelige huid van kinderen raakt snel uit balans en weerhouden de kleintjes ervan op ontdekkingstocht te gaan. Als ouders zouden we ze graag beter willen kunnen helpen.

Dat zijn momenten waarop we zoeken naar holistische oplossingen. Naar nieuwe manieren en perspectieven die voelbaar meer kwaliteit van leven bieden.

 

Mensen en hun huid versterken

Voor merkbaar meer kwaliteit van leven moet net zoveel aandacht worden besteed aan de huid als aan de mens in zijn geheel en de hele levenssituatie.

De huid vormt onze barrière tussen ons binnenste en de buitenwereld en voorkomt tegelijkertijd dat we aan invloeden van buitenaf worden blootgesteld. Bij de droge huid en neurodermitis is deze begrenzende functie verzwakt: invloeden van buitenaf dringen makkelijker onze huid binnen. En door een tekort aan lipiden en proteïnen raakt het lichaam meer vocht kwijt via de opperhuid. De huid droogt uit, wordt schraal en ruw. “Speciale huidverzorging kan daarbij de beschermende barrière van de huid versterken en de regeneratie van de huid ondersteunen”, zegt dermatoloog dr. med. Sabine Neff, die werkt vanuit een holistische visie.

 

De huidbarrière dieper verzorgen

Bij de speciale huidverzorging moet ernaar gekeken worden dat de veranderde olie-vochtmantel de bovenste huidlaag niet soepel genoeg houdt en de huid daardoor trekkerig aanvoelt. In acute fases is je huid nog schilferiger en jeukt ze erger – nu heeft de huid extra ondersteuning nodig.

Dr. Hauschka MED heeft speciale systeemverzorging ontwikkeld die uitgebreid door de mensen is getest waar ze voor is ontwikkeld. Het resultaat: alle Dr. Hauschka MED-producten zijn uiterst effectief en heel goed te verdragen.

 

 

Systeemverzorging bij neurodermitis

 

Extra ondersteuning voor alle fases en huidtoestanden

Mensen met een zeer droge huid en neiging tot eczeem hebben professionele huidverzorging nodig – in elke situatie, elke dag. De speciale systeemverzorging van Dr. Hauschka MED is op de individuele behoeften van de huid afgestemd. Ze ondersteunt de huid in elke fase, voor merkbaar meer kwaliteit van leven, al na het eerste gebruik.

 

Verzorging in harmonie met mijn huidtoestand

Bij onze systeemverzorging wordt rekening gehouden met de veranderende huidbeelden van mensen met een zeer droge huid en de huid met neiging tot eczeem. De 100% natuurlijke producten van heilzame planten en waardevolle plantaardige oliën zijn perfect op de wisselende behoeften van de huid afgestemd.

De Dr. Hauschka MED systeemverzorging is volgens de laatste wetenschappelijke inzichten in samenwerking met dermatologen, schoonheidsspecialisten, testinstituten en universiteiten ontwikkeld.

Ons doel. Wetenschappelijk aangetoond voor effectieve resultaten.

 

Hoe de effectiviteit van de systeemverzorging wetenschappelijk werd aangetoond

Volwassenen en kinderen met een zeer droge huid en neurodermitis weten zelf precies aan welke voorwaarden hun gezichts- en lichaamsverzorging moet voldoen. Daarom hebben we in klinische onderzoeken uitzonderlijk uitgebreide gebruikerstesten met betroffen mensen uitgevoerd die door dermatologen werden begeleid.

We onderzoeken niet alleen de effectiviteit en verdraagzaamheid, maar ook of de producten makkelijk te gebruiken zijn, ze merkbaar tot een verbetering van de huid en ook van de kwaliteit van leven zorgen en of ze bij het dagelijks leven van mensen passen. De gebruikers moeten merken en begrijpen dat de producten werken – elke dag weer.

 

 

Neurodermitis vanuit holistisch oogpunt.

 

Levensomstandigheden, het lichaam en de geestelijke gesteldheid als spiegel van de huid – Dr. Hauschka MED in gesprek met dermatoloog dr. med. Sabine Neff, lid van de werkgroep antroposofische dermatologie

 

Waar moet neurodermitis worden ingedeeld?

Neurodermitis hoort, net als hooikoorts en allergische astma, in de groep ‘atopische ziektes’. Klimatologische prikkels, bepaalde voedingsmiddelen en pollen, omgevingsfactoren of stress kunnen neurodermitis veroorzaken.

De huid wordt gezien als communicator van binnen naar buiten. Wat betekent dat?

Als onze barrière met de buitenwereld weerspiegelt de huid als geen ander orgaan levensomstandigheden, lichamelijke gesteldheid en geestelijke gemoedstoestand – en omgekeerd. Mensen met een droge huid die snel last hebben van neurodermitis, zijn gevoelig voor stress en reageren hier met jeuk en eczeem op. Ze moeten speciale huidverzorging gebruiken die de beschermende barrière van de huid versterkt en de regeneratie van de huid stimuleert.

Bevrijd leven met neurodermitis. Tips voor elke dag van dermatoloog dr. med. Sabine Neff.

 

Kleding die goed voelt

Dunne katoenen kleding of zijde doen de geïrriteerde huid goed. Knip alle etiketten uit de kleding, zodat niks kriebelt en pijn doet. Bij hevige neurodermitis draagt zilverhoudend ondergoed bij aan het herstel en werkt antibacterieel. Bij baby's helpen pyjama's met wanten tegen krassen.

 

Jeuk als noodsignaal voor verzorging

Pakkingen met olie en vocht kunnen jeuk verlichten. Breng daarvoor rijkelijk crème over een groot oppervlak aan en leg er eerst een in water gedrenkte en daarna een droog verband op. Probeer niet met nagels te krabben en oefen met ‘insmeren in plaats van krabben’. Zo leer je om jeuk als noodsignaal voor weldadige verzorging te gebruiken. Vooral voor kinderen is een zogenaamd ‘krabblokje’ een goed alternatief. Daarmee kunnen ze toegeven aan hun impuls om te krabben zonder daarbij de huid te beschadigen.

Hoe verzorgen we een zeer droge huid die snel neurodermitis vertoont?

De verzorging moet aan de betreffende huidtoestand worden aangepast. In tijden waarin de huid geen symptomen vertoont, is het belangrijk de huid bewust te verzorgen en zo te versterken. Door de huid regelmatig in te smeren, ontspant ze en kan ze nieuwe plotselinge verergeringen van de neurodermitis voorkomen. Bij de droge, schilferige huid raad ik aan de huid rijkelijk met zalf in te smeren.

Hoe kan neurodermitis worden behandeld – met zicht op de mens in zijn geheel?

Hier spelen heilzame planten een belangrijke rol. In symptoomvrije intervallen en ondersteunend aan het begin van een plotselinge verergering van de neurodermitis is een samenstelling met middagbloemextract en waardevolle oliën zinvol. Andere werkzame heilzame planten zijn gele gentiaan en wilde cichorei, maar ook extracten van citroen en kweepeer. Ook bepaalde mineralen als geneesmiddel om in te nemen werken anti-allergeen en jeukverlichtend, zoals Calcium Quercus, diatomeeënaarde of kwarts. Bovendien raad ik de heilzame werking van euritmietherapie, yoga, autogene training, klimatotherapie en een spabezoek aan.

Hoe ziet een holistische behandeling bij neurodermitis eruit?

De drukte van alledag kan een negatief effect hebben op de toestand van de huid. Daarom moeten hectiek, stress en overbelasting worden voorkomen en moeten technieken worden toegepast om met stress om te gaan. Genoeg slaap, regelmatig een rustpauze nemen bij geestelijk werk, beweging in de natuur, frisse lucht en met andere mensen ontspannen moeten integraal deel uitmaken van ons dagelijks leven. Positieve aandacht en ontspanning kunnen onze natuurlijke huidbarrière extra verstevigen.

Hoe kunnen we baby's en kleine kinderen met neurodermitis helpen?

Bij kleine kinderen is vooral de huid in het gezicht en van de strekzijden schilferig of rood. Voedselallergieën, bijvoorbeeld bij een allergie voor melk, ei, tarwe of soja, spelen als we jong zijn een nog grotere rol dan als we volwassen zijn. Moeders geven hun baby in de eerste maanden borstvoeding als dat mogelijk is. Liefdevolle aandacht en fysiek contact van de ouders, bijvoorbeeld met een lichamelijk verzorgingsritueel of een zachte massage door te aaien, werken versterkend en kalmerend.

 

 Dr. Hauschka MED-producten bij een droge huid en neurodermitis

 

Inzicht krijgen met een huiddagboek

Een huiddagboek helpt je te ontdekken wat jou en je huid goeddoet. Hier kun je in opschrijven wat je hebt gegeten, welke kleding je hebt gedragen, welke activiteiten je hebt gedaan, hoe je je voelde en het belangrijkst: hoe je huidbeeld was.

 

Achtzaam in het leven staan

Iedereen heeft zijn eigen manier om zich af te grenzen. Wat doet jou goed? Gun jezelf momenten om te lezen of creatief te zijn, ga sporten of omring jezelf met lieve mensen. Gun jezelf veel frisse lucht en genoeg slaap. Televisie kijken of achter de computer werken, leidt vaak tot innerlijke onrust.

 

Voeding voor mijn huid

De huid knapt op van gezonde voeding, waar mogelijk met biologische levensmiddelen. Daarbij moet natuurlijk rekening worden gehouden met eventuele voedingsmiddelallergieën. Probeer kant-en-klaargerechten en sterk bewerkte zoetigheden zoveel mogelijk te vermijden. Drink veel water en ongezoete thee.

 

Zorg voor ouderen en kinderen

Kinderen met neurodermitis reageren heel positief op rust en kalmte. Ze genieten van de strelingen van de huid als ze regelmatig worden ingesmeerd. Aarzel niet om bij ernstige symptomen naar de spa te gaan, bijvoorbeeld voor een moeder- of vader-kind-kuur. Aanvraagformulieren daarvoor zijn verkrijgbaar bij zorgverzekeraars en pensioenverzekeraars.

Basis- en intensieve verzorging middagbloem

 Acute verzorging potentilla

Wetenschappelijke testen hebben de effectiviteit en verdraagzaamheid van de basis- en intensieve verzorging van Dr. Hauschka MED aangetoond. Klinische onderzoeken van de Charité–Universitätsmedizin Berlin* toonden aan dat het dagelijks gebruik van de Verzorgingslotion Middagbloem en Intensieve Crème Middagbloem een positieve invloed had op de huidtoestand van baby's en kleine kinderen met een verhoogd risico op neurodermitis. Bovendien werden de merkbare verhoging van de eigen kwaliteit van leven en die van hun familie aangetoond.

In onafhankelijke onderzoeken** heeft het Universiteitsziekenhuis Freiburg de effectiviteit en verdraagzaamheid van de Acute Potentillacrème van Dr. Hauschka MED aangetoond. Kinderen en volwassenen met een zeer droge huid en neurodermitis brachten de verzorgende crème twee keer per dag aan – met meet- en merkbare resultaten. De onderzoeken toonden aan dat de acute verzorging de huid die snel ontsteekt, kort voor een acute fase effectief ondersteunt en de eerste rode plekken vermindert.


Het resultaat: uiterst effectief en heel goed te verdragen

 • Uitstekende verzorgende werking bij neurodermitis
 • Vochtgehalte van de huid neemt gestaag toe
 • Jeuk wordt merkbaar minder
 • Huidbarrière wordt positief beïnvloed
 • Huidtoestand wordt aanzienlijk beter
 • Wordt zeer goed verdragen door de huid

*Schario M. et al.Children with dry skin and atopic predisposition: daily use of emollients in a participant-blinded, randomized, prospective trial. Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 208–216. Sawatzky S. et al. Children with dry skin and atopic predisposition: outcome measurement with validated scores for atopic dermatitis. Skin Pharmacol Physiol 2016; 29: 148-156

Het resultaat: uiterst effectief en heel goed te verdragen

 • Uitstekende verzorgende werking bij neurodermitis
 • Rode plekken worden zichtbaar minder
 • Neiging tot krabben wordt snel verlicht
 • De geïrriteerde huid die gemakkelijk ontsteekt, wordt gekalmeerd
 • Wordt zeer goed verdragen door de huid
 • Vooral bij kinderen werkt de verzorging snel
**Hoffmann J., Wölfle U., Schempp C., Casetti F. Tannins from Potentilla officinalis display anti-inflammatory effects in the UV erythema test and on atopic skin. JDDG 2016; 14(9): 917–923.