Duurzaamheid: Het bedrijf als een weelderige tuin.

Onze werkwijze stond al in het teken van duurzaamheid, lang voordat de maatschappelijke term duurzaamheid zo actueel werd. Natuurlijke kringlopen en de levenskrachtige natuurlijke grondstoffen vormen immers de basis voor onze producten.

WALA kun je zien als een weelderige tuin: wij gaan zorgvuldig en verantwoordelijk te werk, volgen de ritmes van de natuur, hechten waarde aan handwerk en waarderen gezonde compost evenveel als een rijke oogst.

 

 

Duurzaamheid heel concreet

Duurzaamheid is bij ons geen begrip, maar is onmisbaar voor de kwaliteit van al onze producten en dus een alledaags gegeven.

  • Onze grondstoffen zijn bijna uitsluitend afkomstig van gecontroleerde biologische teelt, biologisch-dynamische teelt of van Fair Trade projecten.
  • Wij denken en werken in gesloten kringlopen – bijvoorbeeld bij de watervoorziening, bij recyclebaar verpakkingsmateriaal en bij compostafval na een productieproces.
  • Wij ontzien hulpbronnen waar mogelijk: we gebruiken gecertificeerde groene stroom, doen aan warmteterugwinning en maken gebruik van de temperatuur van de aarde voor de klimaatregeling.

De aarde moet worden beschouwd als een complex organisme, waarin diverse kringlopen door elkaar heen lopen en een systeem vormen. Dit systeem kan echter alleen voort blijven bestaan, wanneer de mens hier verantwoord mee omgaat.

Wij hebben de natuur hard nodig, maar de natuur kan ook van ons profiteren: toen wij in 1955 onze tuin met heilzame planten aanlegden, bestond het terrein uit een drassig grasland met zware kleigrond. Vandaag de dag groeien in deze biologisch-dynamische tuin kostbare heilzame planten. Dit stukje aarde leert ons steeds weer opnieuw hoe we duurzaam met de natuur kunnen omgaan.

 

 

Wij zorgen voor het milieu. Eerlijk waar.

Het milieu zit in onze natuur: al meer dan 50 jaar bestaat Dr. Hauschka Cosmetica uit niets anders dan puur natuur. Het is best bijzonder, zo lang we bestaan werken we alleen met natuurlijke ingrediënten. Op die manier produceren we jaarlijks 588 ton volledig biologisch afbreekbare natuurlijke stoffen, in plaats van milieubelastende chemicaliën op basis van minerale oliën en microplastics. Wij telen in onze oude plantentuin talrijke geneeskrachtige planten, we gebruiken alleen natuurlijke, 100% biologisch afbreekbare stoffen en we helpen overal ter wereld boerderijen hun werkwijze aan te passen om zo het gecertificeerde Demeter-keurmerk voor biodynamische landbouw te verkrijgen. Daarnaast proberen wij met al onze medewerkers om zo min mogelijk te vliegen en rijden we met energiezuinige auto’s. En toch lijkt het erop alsof de rest van de wereld ons aan het inhalen is.

We zouden mee kunnen gaan in de trend. Maar moeten we kostbare akkers opofferen om planten te telen voor biologische kunststoffen die niet eens recyclebaar blijken? Moeten we stiekem toch een paar chemisch-synthetische conserveringsmiddelen aan onze crèmes toevoegen zodat we niet langer aluminium tubes hoeven te gebruiken? Moeten we onze vlijtige bijtjes werkloos maken, gewoon omdat we met z’n allen veganistisch worden?

Nee.
Wij beloven onszelf, maar vooral jullie in de eerste plaats, dat wij in onze zorg om het milieu, de natuur en het maatschappelijk verantwoord ondernemen één ding nooit uit het oog te verliezen: oprechtheid.

We lichten graag onze visie toe op een aantal actuele en soms heikele milieuthema’s. In alle eerlijkheid.

 

 

 

 

Duurzame samenwerkingsverbanden wereldwijd

Ook met onze ecologische- en sociale samenwerkingsverbanden streven wij naar duurzaamheid. Sheaboter is bijvoorbeeld afkomstig van een biologisch-dynamisch gecertificeerde coöperatie in Burkina Faso. Onze kostbare etherische rozenolie komt onder andere uit Afghanistan. Daar bieden we nu aan ongeveer 700 biologische boeren een alternatief voor het verbouwen van opium.

Samen met hen werken we aan een gezonde aarde voor onze toekomstige generaties.