Milieubewust

Hoe verpak je de natuur?

We geloven dat een eco-vriendelijke benadering de weg is naar een succesvolle toekomst. Maar we kunnen nog steeds niet zonder verpakkingen. Wat doen we om deze zo milieuvriendelijk mogelijk te maken?

Producten beschermen … afval vermijden.

Voor de formules van Dr. Hauschka Cosmetica putten we rijkelijk uit de natuur. Wereldwijd investeren we veel in de biologische- en biodynamische teelt (Demeter) van onze grondstoffen en in het maken van onze producten. De waardevolle inhoud mag niet voortijdig bederven om vervolgens als afval afgedankt te worden, door een verpakking die niet geschikt is. Door onze producten te beschermen, zorgen we tegelijkertijd goed voor de bronnen waar we uit putten – en dus ook voor het klimaat. Bovendien gebruiken we voor onze 100% natuurzuivere cosmetica geen synthetische conserveringsmiddelen. Het is daarom de belangrijke taak van de verpakking ervoor te zorgen dat ons product houdbaar en fris blijft. Voor ieder nieuw product testen we welke verpakking het meest ecologisch is en welke het product volledig beschermt. Daarnaast werken we hard aan het besparen op tal van materialen in het productieproces: vanaf het ontwerp en de ontwikkeling tot en met de levering en afvalverwijdering.

'Door onze producten te beschermen, zorgen we tegelijkertijd goed voor de bronnen waar we uit putten – en dus ook voor het klimaat.'

 

Bioplastics – vloek of zegen?

Bioplastics doen hun naam niet altijd eer aan. Biokunststoffen op basis van hernieuwbare grondstoffen zijn vaak niet duurzamer dan plastics op basis van minerale oliën. Er is vaak kritiek op de teelt ervan waarbij soms pesticiden en meststoffen worden gebruikt, evenals op het gebruik van genetisch gemodificeerde planten en de concurrentiestrijd om akker- en bosgrond. Voor ons komen bioplastics alleen in aanmerking als ze aantoonbaar milieuvriendelijker zijn dan conventionele plastics. Momenteel gebruiken we ook geen bioplastics die biologisch afbreekbaar zijn. Als ze niet op de juiste manier worden afgevoerd, kunnen ze bijdragen tot de problematiek van microplastics. In veel landen bestaan hiervoor immers nog geen geschikte recyclingsystemen. Toch houden we de ontwikkelingen in de gaten.

 

Meer recyclen.

De grondstoffen voor de productie van glas, aluminium of conventionele kunststoffen zijn niet oneindig en zijn uitputbaar. Daarom hechten we veel belang aan hergebruik van materiaal. Alleen als de materialen in de materiaalkringloop zo goed mogelijk worden gesorteerd, kunnen daaruit opnieuw hoogwaardige verpakkingen ontstaan. Door oud papier of gerecyclede kunststoffen uit consumentenafval te gebruiken, besparen we kostbare grondstoffen en leveren we een actieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat. Recycling vermindert de energie-intensieve- en milieubelastende winning en productie van grondstoffen.

 

Plastic is beter dan z'n reputatie doet vermoeden.

In vergelijking met glas en aluminium is kunststof tijdens de productie minder schadelijk voor het milieu. Daarom willen we kunststof in een minder kwaad daglicht stellen. Bovendien zijn kunststoffen licht, onbreekbaar en belastbaar. Ze kunnen alle vormen aannemen en zo aan het beoogde gebruik worden aangepast. We gebruiken voornamelijk PE en PP, die energie-efficiënt en gemakkelijk recyclebaar zijn. Waar mogelijk gebruiken we gerecyclede kunststoffen met een aandeel tot 97%. Onze kunststofverpakkingen bevatten ook geen weekmakers zoals ftalaten, BPA of soortgelijke problematische toevoegingen.