Verzorgingsconcept

Een selfcaredag met Tana Latorre.

Tana Latorre gelooft in de kracht van saamhorigheid en viert diversiteit, verbondenheid, zelfliefde en self-care. Ze woont in Barcelona, is een van de belangrijkste creatieve talenten achter het modelabel Paloma Wool en zet zich in voor vrouwen. Het gesprek maakt deel uit van een serie over sterke vrouwen en ontstond in samenwerking met het creatieve netwerk 'Friends for Friends.

Diversiteit als vanzelfsprekendheid.

Mijn ouders hebben voor de VN gewerkt en we reisden dus veel. Mijn jeugd heb ik in Nairobi in Kenia doorgebracht. En later heb ik in Genève, Parijs en New York gewoond. Tegenwoordig is Barcelona mijn thuis. Ik ben blij dat ik zoveel heb mogen beleven en op zoveel plekken heb mogen wonen. Ik voel me overal ter wereld thuis.

 

Design door kunst geïnspireerd.

Alles viel op zijn plek toen ik op 14-jarige leeftijd een expositie over Henri Cartier-Bresson bezocht. En niet veel later zag ik het portret van Elizabeth II van Lucian Freud. Het nietsontziende realisme van dit schilderij had een grote impact op mij. Ik heb mezelf leren schilderen door de werken van grote kunstenaars als David Hockney of Barbara Kruger te kopiëren. Ik heb me altijd gerealiseerd dat een carrière als kunstenares een weg vol hobbels is en dat niet iedereen het redt. Daarom heb ik in Parijs en Barcelona design gestudeerd. Design gaf me de mogelijkheid om creatief bezig te zijn en toch in mijn eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

 

Vrouwenlichaam en meditatie.

Schilderen en ook bodypainting is voor mij meer dan een hobby. Als ik een vrouwenlichaam beschilder, is dat voor mij een soort meditatie ik krijg er ontzag voor en voel mij bevoorrecht.

 

Vrouwennetwerken zijn belangrijk voor mij.

Het is zeer belangrijk om een omgeving te creëren waarin vrouwen zich kunnen ontwikkelen. Paloma Wool is een multidisciplinair project, een onafhankelijk label dat uit een vast team van twaalf getalenteerde en creatieve vriendinnen bestaat. We werken aan de verbinding tussen mode, kunst en fotografie.

Wie lekker in zijn vel zit, straalt dit ook uit.

Vrouwen wordt geleerd dat ze onderdanig moeten zijn. We worden erop ingesteld om onszelf anders voor te doen. Als je dat in het achterhoofd houdt, is duidelijk dat het promoten van kunstenaars bij Paloma Wool en het schilderen van vrouwelijke silhouetten voor mij twee zijden van dezelfde medaille zijn. Dat is een hommage aan de vrouw. Ik wil ze aanmoedigen om zich lekker in hun vel te voelen en hun kwetsbaarheid te accepteren, om zich vrij te uiten en hun kracht te erkennen. Schoonheid ontstaat uit zelfvertrouwen.

 

Er is in het leven balans nodig.

Een lange wandeling op de Montjuïc of in het Collserola-park heeft een helende werking. Ook de verzorging van mijn planten is een soort ceremonie van zelfliefde en van aandacht. Ik raak graag de takken aan, bekijk de wortels en zie hoe de bloemen van vorm en kleur veranderen.