Van Kaap de Goede Hoop: middagbloemen uit Zuid-Afrika

De hittebestendige middagbloem is afkomstig uit Zuid-Afrika. Wij brachten een bezoek aan Ulrich Feiter, die de middagbloem teelt en die al lang met WALA samenwerkt.

 

Zeven uur ’s ochtends in de winter in Zuid-Afrika. Ibiskreten snijden door de stilte. De zon is zojuist opgekomen als zeven medewerkers van de Zuid-Afrikaanse Parceval Ltd. Pharmaceuticals beginnen aan de oogst van de middagbloem die op de velden van de bij het bedrijf horende Waterkloof-hoeve groeien. Op deze ochtend in augustus is het 14 graden en dat is koel in vergelijking met de 45 graden in de hete zomermaanden. Het doel voor de oogst is op deze dag 1,5 ton. Omdat de planten weelderig groeien, is het doel al na drie uur behaald.

Parceval Ltd. Pharmaceuticals produceert jaarlijks rond tien ton middagbloem (Mesembryanthemum crystallinum) op zijn biologisch-dynamisch gecultiveerde en biologisch gecertificeerde Waterkloof-hoeve. Voor de winning van zaad, compost en het telen van jonge planten zijn de boerderijmedewerkers verantwoordelijk. Zij verbouwen de middagbloem in de wintermaanden, omdat de plant dan sneller en malser groeit. Op de natuurlijke groeiplaats van de middagbloem herkent men het wezen van de plant. Als pionierplant groeit zij vaak op oppervlakken wier natuurlijke evenwicht is verstoord.

 

 

 

 

Ulrich Feiter is de oprichter en de bedrijfsleider van Parceval Ltd. Pharmaceuticals. De samenwerking tussen WALA en zijn bedrijf begon al in 1986. Toentertijd werkte de gediplomeerde tuinder ongeveer twee jaar als werkstudent op verschillende afdelingen van WALA en maakte onder andere kennis met het ritmische productieproces waarmee houdbare, waterige extracten van heilzame planten, de zogenoemde oertincturen, kunnen worden geproduceerd. Met deze kennis en de opdracht van WALA om een oertinctuur uit de warmteminnende plant Bryophyllum te vervaardigen, vertrok Feiter naar Zuid-Afrika.

 

 

 

 

Ulrich Feiter beschouwd zichzelf in Zuid-Afrika niet alleen als contractfabrikant. “Mij was het nooit om winst te doen”, zegt hij als hij naar zijn visie wordt gevraagd. Hij wil veeleer ideeën doorgeven, bruggen slaan en Afrika helpen. Daarom initieerde hij in 2005 de oprichting van AAMPS, de Association for African Medicinal Plants Standards, die onlangs beschrijvingen van meer dan 50 Afrikaanse heilzame planten heeft gepubliceerd om deze bruikbaar te maken. En daarom is hij momenteel bezig met de oprichting van een stichting voor medewerkers, waarmee het Parceval-personeel een financiële participatie heeft en de activiteiten van het bedrijf mede kan bepalen. Een grote uitdaging voor het verantwoordelijkheidsgevoel van iedereen dat alleen met geduld en veel gesprekken groeit. Maar het is de juiste stap in de toekomst.

 

 

 

 

Diese Dr. Hauschka Produkte enthalten Mittagsblume

 

 

 

Diese Dr. Hauschka Produkte enthalten Mittagsblume

 

 

 

Diese Dr. Hauschka Produkte enthalten Mittagsblume

 

 

 

Diese Dr. Hauschka Produkte enthalten Mittagsblume

 

 

 

Deze Dr. Hauschka producten bevatten middagbloemen