Eerste biologische mangoboter wereldwijd

Mangoboter – tot nu toe was deze voor cosmeticaproducenten belangrijke grondstof niet in biokwaliteit verkrijgbaar. Nu is dat anders. Hiervoor heeft Dr. Hauschka in India een grondstofproject in het leven geroepen. Het project en de grondstof hebben de testfase met succes doorlopen met als resultaat dat producten van Dr. Hauschka nu alleen nog met biologische mangoboter worden geproduceerd. De waardevolle grondstof in biokwaliteit heeft zijn prijs. Volgens Dr. Hauschka is die het zeker waard. Christine Ellinger is de drijvende kracht achter de biologische mangoboter. Zij is bij WALA Heilmittel GmbH, de producent van de Dr. Hauschka Cosmetica, werkzaam in de grondstofinkoop. WALA streeft ernaar het biologische landschap wereldwijd uit te breiden. Voor een biologische teelt zijn immers minder kunstmest en pesticiden nodig. “Hiervan profiteren zowel de mens en natuur,” aldus Christine Ellinger. De grondstofinkoopster van WALA kon niet begrijpen waarom er wel mangovruchten in ecologisch gecertificeerde kwaliteit werden geteeld, maar dat de waardevolle kern niet verder werd verwerkt. “Men biedt de vruchten voor een deel als vers fruit aan, het overgrote deel verwerkt men tot sap of gedroogde vruchten,” vertelt Christine Ellinger. Hierbij blijven de schil en pit over. En juist in die pit was Christine Ellinger geïnteresseerd, omdat deze de kern met de waardevolle grondstof bevat.

 

 

Mango’s groeien in veel landen ter wereld. Christine Ellinger reisde daarom verschillende continenten af en voerde talloze gesprekken, totdat zij in 2008 de juiste gesprekspartner vond, Nanalal Satra uit India. Nanalal Satra is de bedrijfsleider van Castor Products Company, een bedrijf dat al enige jaren koudgeperste ricinusolie in biokwaliteit voor WALA produceert. “Nanalal Satra begreep direct wat wij nodig hebben,” aldus Christine Ellinger. Toch duurde het nog een hele tijd voordat alle vragen over de productie van biologische mangoboter waren opgehelderd. Christine Ellinger begaf zich met haar project op onbekend terrein, omdat WALA de mangoboter tot dan toe bij gebrek aan alternatieven als kant-en-klare grondstof had ingekocht. Er moesten talloze vragen worden beantwoord: “Hoe kunnen de mangokernen uit de mangopitten worden gehaald?”, “Hoe kan de mangoboter uit de kern worden geëxtraheerd?” Of “Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de mangoboter zonder conserveringsmiddelen stabiel blijft?” “In het begin hadden wij er geen idee van hoeveel vruchten wij nodig zouden hebben om onze behoefte aan biologische mangoboter te dekken,” vertelt Christine Ellinger. Om dat te kunnen bepalen, werden in 2009 de eerste verwerkingspogingen gedaan. Om bij de mangoboter te kunnen, moeten de pitten eerst enkele dagen in de zon worden gedroogd. Daarna kan men de pitten met de hand opensnijden en kan de kern worden verwijderd. Deze moeten daarna ook drogen. Een hele uitdaging – want net na de mango-oogst begint de regentijd. Daarom moet gewoonlijk een deel van de kernen in ovens drogen. Om de behoefte aan niet-regeneratieve energie hiervoor zo laag mogelijk te houden, maken Nanalal Satra en WALA gebruik van zonne-energie. “Hiervoor hebben wij onderzoek laten doen over hoe de kernen het beste via de zon kunnen drogen,” zegt Christine Ellinger. Zodra de kernen droog zijn, vervoert men ze per boot naar Duitsland vervoerd waar we de waardevolle biologische mangoboter extraheren. WALA streeft ernaar de mangoboter zelf rechtstreeks uit India te halen zodat men nog meer productiestappen in het land zelf kan uitvoeren. Maar ook nu is een duurzame waardeketen ontstaan, omdat men de mangopitten en -kernen niet meer weggooit of verbrandt maar tot een waardevolle grondstof verwerkt. Een voordeel voor Nanalal Satra: hij kan voor de periode dat de kernen uit de biologische mango’s worden gewonnen, 40 seizoenswerkers extra in dienst nemen.

 

 

 

 

Mangoboter – grondstof met zachte glans

Mangoboter lijkt qua consistentie op cacaoboter. Ze verzorgt je huid, voorziet haar van verschillende vetzuren en zorgt ervoor dat je huid vocht vasthoudt en soepel blijft. Rimpels kunnen worden verminderd en mangoboter verzorgt een ruwe huid bijzonder goed.Mangoboter biedt zelfs een lichte UV-bescherming. Mangoboter is ook eetbaar. Daarom wordt zij ook voor de chocoladeproductie gebruikt.

 

 

 

Deze Dr. Hauschka producten bevatten mangoboter

  

 

Interview met Nanalal Satra, eigenaar en directeur van Castor Products Company in India en grondstoffenleverancier voor mangoboter

 

 

Op dit punt vindt u daadwerkelijk een geschikte video. Helaas kunnen we je dit alleen laten zien als je de marketingcookies voor deze website accepteert. Raadpleeg voor meer informatie ons Privacybeleid Herziening Toestemming
Laatst bekeken