Biologische ricinus uit India.

Ricinusolie, ook wel ‘wonderolie’ genoemd, wordt geperst uit de zaden van de Ricinus Communis. De verzorgende ricinusolie is verwerkt in een aantal Dr. Hauschka Cosmetica producten en is de basis van de Dr. Hauschka badoliën. Toen WALA over wilde schakelen naar deze grondstof, ontdekten we dat er wereldwijd geen biologisch gecertificeerde ricinusolie verkrijgbaar was. Samen met Indiase bio-boeren, heeft WALA gezorgd voor de eerste biologisch gecertificeerde ricinusolie in de wereld.

Het vruchtbare land van Satvik

Christine Ellinger is inkoper van de grondstoffen voor WALA. Zij heeft zich over de lancering van de biologisch gecertificeerde ricinusolie ontfermd. In 2005 legde ze contact met biologische boeren in India en met de organisatie Satvik. Deze organisatie, opgericht door biologisch georiënteerde boeren, heeft als doel om de biologisch aangepaste ‘regenlandbouw’ in de droge regio Kutch in het noorden van India te stimuleren. Dit is een manier van landbouw, die lage kosten met zich meebrengt en tegelijkertijd de vruchtbaarheid van de bodem behoudt of zelfs verbeterd. Zeker na de heftige aardbeving in 2001 was er vraag naar het uitbreidende land van Satvik.

 

 

De eerste biologisch gecertificeerde ricinusolie

Ricinusolie werd ook op het land van Satvik verbouwd. In 2005 vroeg Christine precies op het juiste moment naar deze wonderolie. Het toeval wilde dat de boeren al wel volgens biologische criteria produceerden, maar dat het alleen nog niet officieel was gecertificeerd. WALA heeft de activiteitenraad van Satvik financiële ondersteuning geboden. Maar we hebben ook geholpen de teelt- en verwerkingsketen voor ricinus door de IMO (Institut für Marktökologie) biologisch te certificeren. Daar hebben we immers jarenlang ervaring mee. Dit was het begin van een langdurig samenwerking en tevens de wereldpremière van biologisch gecertificeerde ricinusolie.

WALA blij, maar lokale bevolking ook

Bij WALA snijdt het mes altijd aan twee kanten. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Nanalal Satra, eigenaar en CEO van Castor Products Company in Kutch. In 2005 kreeg hij contact met Christine van WALA, waarbij Satvik als bemiddelaar optrad. Na twee jaar voorbereiding produceert hij sinds 2007 koudgeperste ricinusolie uit biologisch geteelde zaden. Deze zaden koopt hij van gecertificeerde boeren uit de regio – voor een prijs die 20 tot 30% hoger ligt dan bij reguliere ricinuszaad. Geïnspireerd door de biologische productiemethode, bouwde hij in 2009 een extra productielijn alleen voor biologische ricinusolie, gecertificeerd door de IMO. Van de winst uit de verkoop van de ricinusolie bouwt Nanalal Satra onder andere sanitaire voorzieningen voor zijn werknemers. En helpt hij boeren bij de omschakeling naar biologische landbouw en certificering. Ook financierde hij biogas voor alle vijftig boeren. Hierdoor kunnen ze voor het hele gezin maaltijden bereiden. In de droge streek Kutch, waar weinig bomen groeien, is dat een zegen. Inmiddels is de landbouwgrond van ongeveer 140 gezinnen biologisch gecertificeerd. Zij produceren op 1175 hectare grond ongeveer 277 ton ricinuszaad in biologisch gecertificeerde kwaliteit, waardoor ze een stevig extra inkomen verdienen.

 

 

 

 

Doel WALA: financiële onafhankelijkheid

Nananal Satra’s olieproductie is veel hoger dan de behoefte van WALA. Daarom werkt hij nu samen met meerdere handelspartners. "Dat was wat we voor ogen hadden," zegt Christine Ellinger. “Het gaat er uiteindelijk om een structureel benadeelde bedrijfstak zo te stimuleren en te ondersteunen dat ze stabiel en zelfstandig kunnen zijn. Ook is het belangrijk de lokale bevolking te helpen om financieel onafhankelijk te worden. Christine Ellinger let bij haar bezoeken ook goed op de sociale aspecten. Tijdens haar laatste bezoek liet Nananal Satra trots de verbeterde sanitaire voorzieningen voor zijn medewerkers zien. Christine Ellinger is zichtbaar blij: een ontmoeting tussen verschillende culturen werpt zijn vruchten af.

 

 

 

 

Deze Dr. Hauschka producten bevatten ricinusolie