Shea butter uit Burkina Faso

Bio- en fairtrade-gecertificeerde shea butter

De shea butter die gebruikt wordt in de Dr. Hauschka verzorgingsproducten, komt uit een fabriek genaamd Agrifaso, gevestigd in de regio Diarabakoko in het zuidwesten van Burkina Faso. In 2001 vormde een ontmoeting met Hermann Schopferer, de oprichter van Agrifaso, het startschot van een langdurig partnerschap voor bio-gecertificeerde shea butter. Tot dat moment verwerkte Agrifaso vooral hibiscus en waren ze op zoek naar afzetmogelijkheden voor andere landbouwproducten uit deze zeer landelijke regio. De Karitébomen boden een kans. Deze bomen die de sheanoten leveren, groeien namelijk in Burkina Faso in het wild, in streng bewaakte aangewezen gebieden.

Sinds 2019 is het bedrijf niet meer alleen bio-, maar ook fairtrade-gecertificeerd. We betalen daar een meerprijs voor, waar veel kleine boerenfamilies in 21 dorpen van profiteren. Het extra geld wordt geïnvesteerd in geneeskundige opleidingen, drinkwaterzuivering en in de ontwikkeling van dorpen. Zo werden scholen beter uitgerust, drinkwateranalyses uitgevoerd en EHBO-koffers ter beschikking gesteld.

 

Goud van vrouwen: shea butter

Tegenwoordig oogsten zo'n 4.000 vrouwen wilde sheanoten, in streng bewaakte gebieden. De productie van shea butter was altijd al een vrouwenaangelegenheid. Ze maken al generaties lang shea butter met de hand en gebruiken de boter niet alleen in cosmetica, maar ook als voedsel. Traditioneel leven de families van kleinschalige landbouw. Naast landbouw, is hier bijna geen werk te vinden. Ze hebben zo'n 5-7 hectare land en verbouwen hier maïs, gierst, pinda's, wat sesam en soms rijst of hibiscus. Het grootste deel van de oogst is bedoeld voor eigen gebruik. En als kleine hoeveelheden overblijven, wordt de oogst op lokale markten aangeboden. Voor vrouwen is het geld voor de sheanoten daarom een belangrijke extra bron van inkomsten.

Deze extra bron van inkomsten verzekerd de families van basisvoorzieningen zoals voedsel en medicijnen. Maar nog belangijker, met de opbrengst betalen ze ook het schoolgeld van hun kinderen. Soms lukt het de vrouwen zelf hun kinderen naar de middelbare school te laten gaan – of in het beste geval een opleiding of studie te laten volgen. Tegenwoordig hebben enkele kinderen uit deze regio al een goede baan bij overheidsinstellingen gevonden of werken ze bij kleinere lokale bedrijven.

 

 

 

 

Verwerking in eigen land

WALA vindt het belangrijk dat bij partnerschappen voor teelt en het aanleveren van grondstoffen, het productieproces zoveel mogelijk in het land zelf plaatsvindt. Bovendien moeten de partners onafhankelijk zijn van WALA. Bij Agrifaso is dat ook het geval: de sheanoten worden vrijwel geheel ter plaatse verwerkt. De noten worden door de vrouwen gekraakt, gedroogd en tijdelijk in de door WALA medegefinancierde loodsen opgeslagen. Agrifaso koopt de noten en transporteert ze met busjes vanuit de dorpen naar kleine verwerkingsbedrijven. De gekraakte noten worden er warm geperst en tot shea butter verwerkt. Agrifaso heeft 150 vaste medewerkers in dienst, die zorgen voor een continue en kwalitatief gelijkmatige productie van shea butter. Alleen het raffineren wordt in Europa gedaan.

 

 

 

 

Een greep uit de Dr. Hauschka producten met de kostbare Sheaboter