Partnerschappen

Creatief en veelzijdig als collectief.

Architecten, productdesigners, pottenbakkers en beeldend kunstenaars: elf vrouwen die vast verankerd zijn in de designscene van Berlijn. Met Matter of Course hebben ze een creatief collectief opgericht dat zich op de scheidslijn tussen design, kunst, handwerk en industrie begeeft.

De elf vrouwen van Matter of Course kenden elkaar al langer. Maar het collectief ontstond pas tijdens de pandemie. “Als zelfstandige designers hunkerden we ernaar meer met elkaar over ons werk te praten”, zegt Claudia Schoeming van Schoeming Porzellan. Zo ontstond een paar zoomcalls later het idee voor Matter of Course. Een creatief collectief dat “elkaar ondersteunt en samen de uitdagingen in de dagelijkse praktijk van de oprichters overwint”, vult de lampdesigner Simone Lüling aan. Matter of Course zet zich in voor oud handwerk en belangrijke waarden. “Het is voor ons allemaal vanzelfsprekend om op een verantwoorde manier met de planeet om te gaan – ‘een matter of course’ dus. Eén instelling is wat ons verbindt: wij zetten ons in voor grondstofbesparende productie, voor duurzame vormgeving en een grote hoeveelheid idealisme”, zegt Lüling. Ook de porselein- en keramiekproducent Laura Straßer ziet in duurzame ontwerpen een aansporing om bewuster te consumeren en eerlijk geproduceerde producten te kiezen. In het collectief willen de vrouwen meer interdisciplinaire tentoonstellingen en samenwerkingen opzetten. “We willen vooral op internationaal niveau zichtbaarder worden”, zegt meubelontwerper Joa Herrenknecht. Ze wil het dagelijks leven met haar meubels aangenamer en mooier maken. Een insteek die ze met textielontwerper Mareike Linau deelt. “We ontwikkelen producten die uit passie ontstaan. En minder uit winstoogmerk”, zegt Linau. Haar studio Lyk Carpet verbindt eeuwenoude cultuur met modern design. Haar tapijten worden in Nepal eerlijk geproduceerd en met de hand geknoopt.

Vrij en geïnspireerd.

Op het wensenlijstje van de elf vrouwen staat een groot project dat ruimte aan al hun talenten biedt – zoals de inrichting van een restaurant of hotel. Het samen doen is daarbij belangrijker dan individueel succes. Bij Matter of Course is er geen sprake van onderlinge concurrentie. Toch heeft elke vrouw haar eigen drijfveren en put ideeën uit alle niveaus van het leven. Carolin Zeyher raakte op haar reizen geïnspireerd door mensen en ontwerpt meubels die verhalen vertellen. Onder de naam Frau Caze brengt ze naturalistische esthetica en functioneel design samen. Heike Buchfelder van Pluma Cubic haalt ideeën uit de culturele diversiteit van Berlijn. “Ik interesseer me voor materialen en vind het leuk om ermee te experimenteren.” Een resultaat hiervan zijn haar lampen van vogelveren. Volgens Milena Kling, glaskunstenaar uit Berlin, zit de kracht van Matter of Course dan ook in de vele verschillende karakters en vakgebieden.

 

Het vrouwelijke collectief past goed bij een natuurlijk cosmeticamerk waar een vrouw aan de basis stond. Daarom ondersteunt Dr. Hauschka als samenwerkingspartner hun eerste groepstentoonstelling op de internationale designbeurs Salone del Mobile.Milano 2022. “ Dr. Hauschka ziet potentie in ons en deelt onze waarden”, zegt designer Nicolene van der Walt. Voor haar meubels koopt de geschoolde meubelmaker massief hout uit duurzaam beheerde bossen in Duitsland. Liefde voor de natuur: ‘a matter of course’ dus.