Neurodermitis bij kinderen en baby's
Wat helpt bij neurodermitis? De belangrijkste tips voor ouders.
Heeft je kind neurodermitis of neiging tot eczeem? Of maak je je zorgen dat je kind neurodermitis heeft? In beide gevallen willen we je een hart onder de riem steken: jij en je kind staan er niet alleen voor! Omdat neurodermitis of neiging tot eczeem bij kinderen erg veel voorkomt, zijn er veel studies en persoonlijke getuigenissen, alsmede de mogelijkheid om informatie uit te wisselen met anderen. In deze gids vind je interessante achtergrondinformatie en de belangrijkste tips voor ouders.
Wat is neurodermitis eigenlijk? En waaraan herken je neurodermitis bij kinderen en baby's?
Neurodermitis is een niet-besmettelijke inflammatoire huidziekte, dat ook wel atopisch eczeem, endogeen eczeem of atopische dermatitis wordt genoemd. Het begint vaak in de kindertijd en kan vanzelf verdwijnen bij het ouder worden. Je herkent neurodermitis aan een zeer droge, jeukende, schilferige huid die bij acute aanvallen geïrriteerde, rode, tranende of ontstoken plekken (eczeem) vertoont. Het is heel typisch dat neurodermitis in fases verloopt: vrijwel klachtenvrije fases worden afgewisseld met fases waarin je kind acute symptomen heeft. De jeuk is dan vaak zo hevig dat kinderen hun huid openkrabben. Daardoor kunnen bacteriën de huid binnendringen en ontstekingen veroorzaken. Het krabben stoppen is een moeilijke, maar zeer zinvolle opdracht voor jou als ouder.
De symptomen van neurodermitis komen bij baby's en kinderen op verschillende plaatsen voor.
- Neurodermitis bij baby's: komt vaak voor op het hoofd (bijv. als melkkorstjes), op het gezicht, de oren, de buitenkant van armen en benen
- Neurodermitis bij kinderen: komt eerder voor in de nek, achterkant van de knieën, ellebogen, handen en polsen
Niet met elkaar verwarren: seborroïsch eczeem (ook melkkorstjes genoemd) en seborroe
Seborroïsch eczeem kan het eerste teken zijn van neurodermitis. Maar: wat veel ouders als seborroïsch eczeem beschouwen is eigenlijk seborroe, en dat is ongevaarlijk. Seborroe is een zachte, geelbruine schilferige laag op het hoofd van je baby. Seborroïsch eczeem is een harde schilferige laag die een korst wordt en kan ontsteken. Vraag bij twijfel je kinderarts om raad.
Wat zijn de mogelijke oorzaken en triggers van neurodermitis bij je kind?
Wat neurodermitis bij kinderen - net als bij volwassenen - veroorzaakt, is niet met zekerheid te zeggen. Waarschijnlijk is het een combinatie van verschillende factoren: bijvoorbeeld een verstoorde barrièrefunctie van de huid, milieu-invloeden en een genetische aanleg. Als één van de ouders astma of hooikoorts heeft (een aandoening uit de zogenaamde atopische groep), dan neemt ook de kans op neurodermitis (atopische dermatitis) bij het kind toe.
Wat nu eigenlijk een opflakkering van neurodermitis bij je kind uitlokt, is een heel andere vraag die alleen individueel kan worden beantwoord. Triggers kunnen een wollen deken of een cavia, droge verwarmde lucht of een nieuw waspoeder, een levensmiddel of een infectie, te vaak in bad gaan of zelfs stress zijn. Als je begrijpt waar je kind op reageert, kun je de volgende opflakkering beter tegengaan of zelfs voorkomen.
Wat kan je doen als je kind neurodermitis heeft?
Als je kind of baby neurodermitis heeft, moet je eerst een diagnose laten stellen door een arts. Vraag advies aan je kinderarts en eventueel aan andere ouders. In dit artikel vind je ook praktische tips over hoe je je kind met neurodermitis kan ondersteunen - van een aangepast dieet tot niet-irriterende kleding tot huidverzorging met geschikte crèmes en lotions. Want: je kunt iets doen. En dat zal zowel je kind als jou goed doen.
8 bewezen tips om kinderen en baby's met neurodermitis te helpen.
Tip 1: Neurodermitisdagboek – de triggers herkennen
Een neurodermitisdagboek bijhouden (verkrijgbaar op papier of digitaal) kan het gemakkelijker maken om mogelijke triggerfactoren te identificeren. Noteer dagelijks de huidconditie van je kind, wat je kind eet en drinkt, welke invloeden van buitenaf er zijn (bijv. het weer, pollen, ziektes, vaccinaties, contact met dieren) en welke producten je op de huid aanbrengt. Omdat huidreacties met vertraging kunnen optreden, zijn de triggers niet altijd duidelijk aan te wijzen. Daarom kan je het verloop van de reactie het beste met de behandelend arts bespreken.
Tip 2: Voeding - testen wat goed doet
Over het algemeen geldt: de huid is gebaat bij een evenwichtige voeding met zoveel mogelijk natuurlijke voedingsmiddelen, weinig kant-en-klaarmaaltijden en weinig zoetigheid. Als kinderen neurodermitis hebben, is het ook zinvol om te kijken of je kind voedselintoleranties heeft. Als je citrusvruchten, tarwe of koemelkproducten een tijdje vermijdt, kan je zien hoe de huid van je kind reageert. Test slechts één ingrediënt tegelijk, zodat je de juiste trigger kunt herkennen.
Tip 3: Kleding - zo weinig mogelijk irriterende stoffen
Materialen als wol of synthetische vezels kunnen de huid irriteren. Kies daarom voor niet-irriterende, lichte, ademende stoffen (bijvoorbeeld biologisch katoen of zijde) en losse snitten voor je kind. Verwijder de labels zodat ze niet tegen de huid schuren. Je voorkomt mogelijke resten op kleding die de huid kunnen irriteren of zelfs allergische reacties kunnen veroorzaken door kinderkleding tweedehands te kopen of nieuwe kleding te wassen voordat deze voor het eerst wordt gedragen. Hetzelfde geldt voor wasmiddelen: parfumvrije producten voor de gevoelige huid beperken huidirritaties.
Tip 4: Krabben - met trucjes proberen te voorkomen en verminderen
Zelfs als je een ouder kind kunt uitleggen dat krabben niet helpt, en het ongemak alleen maar erger maakt, zal hij of zij de jeuk toch nooit helemaal kunnen weerstaan - vooral niet tijdens het slapen. De vingernagels van je kind moeten daarom zo kort mogelijk zijn. Je kan je kind met neurodermitis 's nachts speciale katoenen wanten aantrekken of zelfs een "neurodermitispyjama" met wanten aan om krabben te voorkomen. Krabblokken kunnen ook nuttig zijn om de aandacht af te leiden en zo niet te krabben aan het getroffen lichaamsdeel.
Tip 5: Rituelen - ritme, ondersteuning en huidcontact
Vooral baby's en kinderen met neurodermitis genieten van lichamelijk contact en strelingen. Dus knuffel er maar op los. Waarom maak je van de huidverzorging geen bijzonder moment tussen jou een je kind door niet alleen een crème of lotion aan te brengen die geschikt is voor neurodermitis, maar deze ook zachtjes in te wrijven of te masseren? Je kan het inwrijven verwerken in een verhaal of liedje en er een dagelijks ritueel van maken. Rituelen geven het hele gezin steun en ritme. Ze zijn ook nuttig in de avond als voorbereiding op een goede en ontspannende nachtrust.
Tip 6: Zelfzorg - denk soms ook aan jezelf
Ouders van kinderen met neurodermitis staan vaak onder enorme druk, omdat ze alles goed willen doen en daardoor te weinig tijd voor zichzelf nemen. Als de ouders zich ontspannen voelen, kan dat ontspannen gevoel ook worden overgedragen op het kind. Daarom is het dubbel goed als je jezelf bewust wat tijd gunt: een voetbad, jezelf verwennen met een voedende olie, wat yoga, een avondje vrij ...
Tip 7: Een bad nemen - niet te lang, niet te warm, niet te vaak
Een warm bad droogt de huid van kinderen met neurodermitis uit. Denk er daarom aan: niet te lang, te heet en te vaak, schuimbaden vermijden en kiezen voor vochtinbrengende badextracten. En wrijf de huid niet krachtig met de handdoek, maar dep de huid voorzichtig droog. Omdat de huid van kinderen nog in ontwikkeling is, is deze zeer kwetsbaar. Breng na het douchen of baden lotion aan op de huid van je kind.
Tip 8: Huidverzorging - geschikte producten vinden
Kinderen met neurodermitis hebben een professionele en tegelijkertijd zachte verzorging nodig die de huid in elke fase individueel ondersteunt en speciaal is afgestemd op de kwetsbare huid van kinderen. Dr. Hauschka MED biedt je 100% natuurlijke formules zonder minerale oliën, siliconen, urea of geurstoffen, omdat deze stoffen extra irriterend kunnen werken. Onze volledige huidverzorgingslijn is dermatologisch getest en blijkt ook doeltreffend te zijn en zeer goed te worden verdragen door mensen met neiging tot eczeem - ook bij jonge kinderen. De Verzorgingslotion Middagbloem, de Gezichtscrème Middagbloem en de Intensieve Crème Middagbloem zijn zelfs geschikt voor baby's.
Dr. Hauschka MED heeft het juiste product voor elke situatie. Afhankelijk van het huidbeeld van je kind kies je tussen producten die de huid voorzien van vocht en olie (dagelijkse basisverzorging), die bijzonder droge en jeukende huidzones weer in balans brengen (rijke intensieve verzorging) en die jeuk en roodheid snel kunnen verzachten (kalmerende acute verzorging).