Partnerschappen.

De nieuwe tijd.

Hoogwaardige, biologische sheaboter kopen we in Burkina Faso: We werken samen met Agrifaso in Bobo-Dioulasso, een bedrijf dat nu in lokale handen komt. Oprichter Herrmann Schopferer van Agrifaso vertelt hoe ons gezamenlijke experiment dat 20 jaar geleden begon, is uitgegroeid tot een groot succes.

Onze samenwerking met partners over de gehele wereld is een levendig proces. Een gesprek dat wij laten groeien, ontwikkelen en evolueren. Onze start met de sheaboter van Agrifaso uit Burkina Faso begon in 2001 als een experiment. Herrmann Schopferer, de oprichter van Agrifaso, vertelt: “De eerste bestelling van WALA in die tijd was een halve container sheaboter voor Dr. Hauschka. We exporteerden dus zo'n tien ton biologische sheaboter naar Europa. Een jaar later verkochten we een hele container aan WALA. Daar kwam nog een container bij voor een klant die had gehoord dat wij een uitstekend product leveren. En nu exporteren we zo'n honderd containers per jaar naar klanten over de gehele wereld, waaronder zo'n 1.000 ton sheaboter.”

Het succes van Agrifaso is lokaal merkbaar: “Aanvankelijk werkten we samen met vrouwen uit één dorp”, legt Schopferer uit. “Inmiddels hebben we in ons verwerkingsbedrijf in Bobo-Dioulasso 150 mensen in dienst en werken we samen met 4.000 vrouwen die de sheanoten verzamelen. Achter iedere vrouw zit een hele familie. Er zijn dus best veel mensen die van dit initiatief profiteren.”

Wij zijn trots op onze bijdrage aan het succesverhaal van Agrifaso. En omdat we steeds op zoek zijn naar duurzame partnerschappen, blijven we met elkaar in gesprek. Bij Agrifaso neemt een nieuwe generatie binnenkort het bedrijf over. Dat wordt een spannend moment voor de opvolgers die we intensief zullen begeleiden. “Ik ben nu 68”, zegt Schopferer, “Het grootste deel van mijn aandelen in het bedrijf geef ik aan Serge Poda die nu al de dagelijkse leiding heeft. Zijn zus Aida Koanda is verantwoordelijk voor de hele export. Agrifaso is dan niet alleen een Burkinees bedrijf, maar wordt ook geleid door lokale mensen. In dit land is dat een zeldzaamheid voor een exportbedrijf. Voor ons is deze opvolging een logisch stap in de ontwikkeling van Agrifaso. Serge en Aida leveren namelijk uitstekend werk. Helaas merk ik dat veel klanten weinig vertrouwen hebben in een lokaal management. Daar moet hoe dan ook verandering in komen.”

Ook de inzameling van de sheanoten heeft iets teweeg gebracht. De kinderen van de vrouwen die verzamelen, zijn naar school gegaan, hebben gestudeerd en vonden een goede baan. Met hun verdiensten hebben de moeders hun kinderen deze kansen kunnen bieden. Onze samenwerking was de katalysator van deze prachtige ontwikkeling. En de vraag naar sheaboter stijgt. Samen met Herrmann Schopferer denken we vooruit: Zou het niet interessant zijn om naast sheaboter nog een ander product te bedenken dat de lokale markt verder helpt? En waarmee we gezamenlijk werken.

De sheaboter van Dr. Hauschka Cosmetica komt uit Burkina Faso. In dit land worden de noten van de sheaboom al honderden jaren door vrouwen verzameld en tot sheaboter verwerkt. Voor de formules van de verzorgingsproducten van Dr. Hauschka koopt WALA hoogwaardige, biologische sheaboter. Daarvoor wordt samengewerkt met het bedrijf Agrifaso, opgericht door Herrmann Schopferer.

Als lokale handelspartner met een vestiging in Bobo-Dioulasso in het zuidwesten van Burkina Faso werkt Agrifaso samen met lokale sheanoot-verzamelaars. Sinds 2019 is het partnerschap met grondstoffenleveranciers niet langer gebaseerd op de levering van biologische producten, maar moeten de leveranciers ook volgens de UEBT-norm zijn gecertificeerd. Deze certificering bevat naast richtlijnen over de biologische teelt en verwerking, ook criteria op het gebied van sociale omstandigheden. Zo moeten de partners hun medewerkers eerlijke lonen, gezondheidszorg en pensioenverzekering garanderen. Agrifaso zet zich ook in voor kinderrechten.