Wondklaver - Anthyllis vulneraria L.

Wondklaver

Synoniemen: gele klaver, gele zandklaver, wondkruid, zandklaver, wondklaver, bergkruid, breukklaver

Wetenschappelijke naam: Anthyllis vulneraria L.

Familie: Vlinderbloemigen (Fabacea)


Land van herkomst

Oorspronkelijk is de wondklaver afkomstig uit Zuid-Europa, maar inmiddels is het verspreidingsgebied uitgebreid tot heel Europa, West-Azië, Noord-Afrika en Amerika.



Bestanddelen

Kleine hoeveelheden saponinen en looistoffen, xanthophyl, kleurstof.



Omschrijving

Uit de verte lijkt het wel alsof men een zee van geeloranje bloesems heeft ontdekt die boven krachtig-groene geveerde bladerkransen zweven. Van dichtbij bekeken zijn de bloemen eigenlijk geel en worden, als ze uitgebloeid raken, sinaasappelbruinachtig. De stelen van de 15 tot 35 cm hoog wordende wondklaver zijn vaak liggend, maar gaan ook vaak loodrecht omhoog en laten dan van april tot juni hun in hoofdjes staande gele vlinderbloemen zien. Opvallend is dat de hele plant zijig behaard is. De kalkminnende plant komt voor op braakliggende grond en klavervelden, wegranden en zonnige hellingen, maar nooit op plaatsen waar de grond te rijk is aan mest. Een bijzonderheid van wondklaver is de grote variatie in het uiterlijk; dit is afhankelijk van de groeiplaats en is een uitdrukking van het grote aanpassingsvermogen van de plant.



Wetenswaardigheden

De naam 'wondklaver' is afgeleid van het uiterlijk en het gebruik van de plant: anthos = bloesem, ioulos = baard en vulnus = wond vormen samen 'een voor de behandeling van wonden bruikbare behaarde bloeiende plant'. De wondklaver werd vermoedelijk pas in de loop van de 16e eeuw in Duitsland van belang en werd in de volksgeneeskunde gewaardeerd als geneeskrachtige plant voor wonden. De rups van de kleinste vlinder van Duitsland, het dwergblauwtje (Cupido minimus) gebruikt de wondklaver overigens als gastheer. De rupsen eten alleen wondklaver en blazenstruik. Ook wilde bijen waarderen de wondklaver als vindplaats van nectar.



De plant op een andere manier bekeken

De krachtig opstijgende en zich uitbreidende groei van de wondklaver is uitdrukking van zijn grote vegetatieve kracht. Deze kracht werkt versterkend op het gewonde menselijk organisme. De wondklaver woekert echter niet, maar toont een verfijnde vorm. De wondgenezing stimulerende kracht van de plant schiet daarom niet door, maar is uitgebalanceerd, fijn regulerend. Ook de veelvormigheid van de wondklaver is uitdrukking van zijn regulerende kracht: zoals de plant zich aanpast aan verschillende uiterlijke omstandigheden, zo helpt hij ook de verschillende soorten huidbeelden zich te ontwikkelen in de richting van een uitgebalanceerd, gezond huidbeeld. De zich in evenwicht bevindende groei, als het ware een uitdrukking van de balans tussen afbraak- en opbouwprocessen, wordt overgedragen op de huid, versterkt de weerstand ervan tegen afbrekende invloeden vanuit het milieu en remt de veroudering. Een evenwicht tussen de afbraak- en opbouwprocessen in de hoornlaag bewerkstelligt daarnaast een verfijning van de huid, die merkbaar zachter wordt.



De planten in onze producten

Door dit positieve effect op de huid is wondklaver één van de belangrijkste planten in Dr. Hauschka Cosmetica en ook bestanddeel van diverse gezichtsverzorgingsproducten en decoratieve cosmetica. Bijvoorbeeld in: