Tips om goed te slapen

Hoe goed slaapt je huid eigenlijk?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van onze slaap achteruitgaat. En dat is geen goed nieuws, want tijdens onze slaap moeten we regenereren. En dat geldt vooral voor onze huid. Het goede nieuws is dat je zelf iets kunt doen om (weer) goed te slapen. Hier zijn een paar interessante weetjes en beproefde tips om in slaap te vallen, die je vanavond meteen al in de praktijk kunt brengen.

Slaapproblemen komen veel voor.

Je slaap en jij zijn in het ideale geval een goed team. Je slaapt ongeveer een derde van je leven - om lichamelijk en geestelijk te regenereren en te zorgen voor een goed werkend immuunsysteem. Nu is uit onderzoek van verschillende zorgverzekeraars, de Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung (het Federale Centrum voor Gezondheidsvoorlichting) en het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) gebleken dat ongeveer een derde van de bevolking aan een slaapstoornis lijdt. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen en dat neemt tussen 40 en 60 jaar toe, als gevolg van slaapstoornissen in de overgang.

Waarom zou je je hier zorgen over moeten maken? Omdat een slechte slaap niet alleen je concentratievermogen en prestaties vermindert, maar ook de kans op obesitas, depressie en hart- en vaatziekten vergroot. Je huid veroudert ook sneller. Misschien geeft zij je wel de eerste waarschuwingssignalen.

 

Je huid laat je zien wanneer je slaapproblemen hebt.

Wallen en donkere kringen onder je ogen, een vale teint, diepere rimpels, huidirritaties – je spiegelbeeld vertelt je dat je er net zo moe uitziet als je je voelt. Zie de signalen van je huid als een aanleiding om aan een betere nachtrust te werken. Je huid heeft een goede nachtrust nodig om haar cellen te vernieuwen en haar barrière en afweer te versterken. Slaapproblemen is het laatste waarop de huid zit te wachten.

Dr. Brigitte Roesler, antroposofisch huidarts, legt uit waarom: "Voor nachtelijke regeneratie heeft de huid (en het haar) ongeveer acht uur slaap nodig, en idealiter uiterlijk vanaf 23.00 uur. Dan zijn de lever en de galblaas, twee organen die belangrijk zijn voor de huidfuncties, bijzonder actief. Als de huid mag slapen, herstelt ze zich het best.” Hoe beter je slaapt, hoe langzamer je huid veroudert, hoe stralender ze wakker wordt en hoe gezonder je aan een nieuwe dag begint. Maar hoe geef je je huid de slaap die ze verdient?

Maak verbinding met het leven om je heen.

Zoals elk organisme op deze planeet leef je in een dag- en nachtritme. Natuurlijk kun je van de nacht de dag maken, maar dat is op de lange termijn niet gezond en het kan slaapstoornissen veroorzaken. Het slaaphormoon melatonine komt alleen vrij als het donker is en dat stopt weer als het licht wordt. Het is niet verstandig om tegen dit ritme in te gaan. Volg in plaats daarvan de ritmes van de natuur, dat is goed voor jezelf en voor je slaap. Je kunt de overgang tussen dag en nacht zelfs nog ondersteunen met kleine rituelen.

Je huid houdt van rituelen.

De gezichtsverzorging 's avonds is heel geschikt als ritueel voor het slapengaan en helpt ook om sneller in slaap te komen. Neem er rustig de tijd voor, steek misschien een kaarsje aan of zet wat muziek op, laat de dag de revue passeren, reinig je gezicht en bereid je huid voor op haar nachtelijke taken. Ze is blij met wat ondersteuning. De nachtverzorging van Dr. Hauschka geeft je huid vitaliserende impulsen met lichte texturen. Zo kan je huid 's nachts goed herstellen en wordt ze 's ochtends weer fris wakker.

 

De beste tips om goed in te slapen voor je huid en voor jou.

De gebruikelijke tips om in slaap te vallen ken je waarschijnlijk wel: eet niet te laat op de avond en eet niet te zwaar, ventileer de slaapkamer en houd hem koel. Maar er zijn nog meer tips om snel in slaap te vallen en slaapproblemen te voorkomen. Sommige zou je misschien helemaal niet verwachten.

Slaaptip 1: doe het licht uit, schakel melatonine in.
Als het donker is, krijgt je lichaam het signaal dat het kan gaan slapen, de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt dan gestimuleerd. Doe de gordijnen dus dicht en het licht uit. Of liever gezegd: doe al het licht uit. De oplichtende schermen van je laptop, e-reader of smartphone houden je namelijk ook wakker.

Slaaptip 2: creëer overgangen.
Bijvoorbeeld door je elektronische apparaten uit te zetten en ze uit de slaapkamer te verbannen. Maak bewust een pas op de plaats bij de overgang van de dag naar de nacht. Een boek (of dagboek), mediteren of een voetmassage helpen je beter in slaap te vallen dan een serie kijken of een chat laat op de avond.

Slaaptip 3: ga op regelmatige tijden naar bed.
Natuurlijk lukt dit niet altijd, maar vaste tijden om naar bed te gaan en op te staan bevorderen een goede nachtrust. Wat je kunt doen zonder dat je het volgende feestje of concert hoeft te missen, is om dan op zijn minst op een vaste tijd op te staan: zelfs als je een korte of slechte nachtrust hebt gehad en zelfs in het weekend kun je beter op de gebruikelijke tijd opstaan en de verleiding van een langer middagdutje weerstaan. Doe hooguit een dutje van 15 minuten en ga 's avonds lekker moe naar bed.

Slaaptip 4: blijf rustig als je wakker wordt.
Kijk niet op de klok als je 's nachts wakker wordt, reken niet uit hoe lang je nog kunt slapen, maar blijf rustig. Als je ouder wordt, is het heel normaal om 's nachts minder diep te slapen, vaker en 's ochtends eerder wakker te worden. Je herstelt ook als je gewoon in bed ligt en uitrust. Een korte nacht hoeft nog niet te betekenen dat je een slaapstoornis hebt.

Slaaptip 5: als dit allemaal niet helpt, kun je beter opstaan.
Accepteer als je in bed ligt te woelen of begint te piekeren dat je even niet kunt slapen en sta op. Je kunt opschrijven wat je bezighoudt. Je kunt het raam openzetten en naar de nachtelijke hemel kijken. Je kunt een kopje thee zetten en wat lezen voordat je weer gaat liggen en je misschien toch nog in slaap valt ...

 

Shop the Story

Serum voor de rijpere huid: Regeneratie Intensief Nacht Serum Regeneratie Intensief Nacht Serum
versterkt en verstevigt de rijpere huid en zorgt voor een stralende teint
Dr. Hauschka Regeneratie Serum: hydrateert en vitaliseert de huid en maakt ze strak Regeneratie Serum 30 ml
vitaliseert, verzacht en verstevigt
Dr. Hauschka Nacht Serum 20 ml - vitaliserend serum, normaliseert de huidfuncties Nacht Serum 20 ml
vitaliserende gezichtsverzorging ondersteunt het nachtritme van je huid