De hele mens aanspreken
De Dr. Hauschka lichaamsbehandelingen.

Het lijkt bijna een wonder. Met haar handen voert ze langzame, losmakende en ronddraaiende bewegingen uit op je lichaam, zonder hierbij stevig druk uit te oefenen. En toch lukt het haar om je spieren en weefsel diepgaand te ontspannen. Een beetje Bodyolie van Dr. Hauschka met de geur van bijvoorbeeld roos of lavendel – meer heeft je Dr. Hauschka Therapeut daarvoor niet nodig. Waar we het over hebben? Over de Dr. Hauschka Lichaamsbehandelingen. Of het nu om de Lichaamsbehandeling gaat, om de kortere Rugbehandelingof om de Hand- en voetbehandeling: het is telkens een belevenis om je lichaam bewust en levendig te ervaren. Want de behandelingen geven je meer levenskracht, stimuleren de lymfestroom en zorgen zo voor meer regeneratie en gezondheid.

 

 

 

 

Rustig glijdende handen voeren zachte aanrakingen uit. Ze spreken met ons, met onze ziel en ons lichaam. Het is wellicht deze zachtheid die spieren en weefsel overtuigt om afwerende spanningen achterwege te laten. En de respectvolle zorg van de Dr. Hauschka Therapeut. Ze begint behoedzaam met een verwarmend voetenbad. Haar ritmisch ademende handen gaan op een zachte manier in en uit het weefsel. Ze kent het menselijke lymfestelsel precies en weet hoe ze de lymfestroom in de juiste richting kan leiden om blokkades op te lossen. Bij de Lichaamsbehandeling begint de Dr. Hauschka Therapeut met strijkende en ronddraaiende bewegingen op je rug naar beneden toe en beweegt haar handen dan langs de achterkant van je benen. De klant mag zich dan omdraaien en geniet van een behandeling van haar voeten en benen naar boven toe, verder over haar buik en decolleté tot aan haar armen. Ten slotte gunt de Dr. Hauschka Therapeut haar klant nog een poosje rust, verzorgt haar met Dr. Hauschka Oogcompressen en omhult haar met warme dekens. Tijdens deze rustfase voelt ze de aanrakingen nog nadeinen. Een gevoel van ontspanning breidt zich uit en wordt blijvend opgeslagen in het geheugen van het lichaam. Tijd als geschenk, die van groot belang is om echt los te kunnen laten.

De Dr. Hauschka Lichaamsbehandeling is 1996 ontstaan, als lichaamsbehandeling voor Dr. Hauschka Therapeuten in samenwerking met schoonheidsspecialisten van de Margarethe-Hauschka-school voor ritmische massage. Alleen Dr. Hauschka Therapeuten die hebben deelgenomen aan een extra trainingsprogramma, bieden deze lichaamsbehandelingsmethode exclusief aan.

Kijk hier voor adressen van Dr. Hauschka Therapeuten bij jou in de buurt. Of laat je verwennen tijdens je vakantie. Ontdek hier wereldwijd aanbevolen hotels, beautyfarms en spa’s waar Dr. Hauschka Therapeuten behandelen.

 

 

Interview

met Manuela Schöbel, Dr. Hauschka Therapeut, over aanraken en loslaten bij Dr. Hauschka Lichaamsbehandelingen 

 

 

 

 

Mevrouw Schöbel, de Dr. Hauschka Behandelingen voor het gezicht beginnen met een voetenbad en bereiken de mens in zijn geheel. Waarom biedt u bovendien Dr. Hauschka Lichaamsbehandelingen aan?

Manuela Schöbel: Bij de Dr. Hauschka Lichaamsbehandelingen raken we het hele lichaam aan met onze heerlijke Dr. Hauschka Bodyoliën. Met behulp van deze behandeling kunnen klanten zeer diep ontspannen en langdurig loslaten. Nog veel meer dan bij de  Dr. Hauschka Gezichtsbehandeling, waar de focus op de verzorging van het gezicht ligt. Wat de twee behandelingen gemeen hebben, is de manier waarop we de klant aanraken. Wij werken niet met druk. We kneden en masseren niet, maar behandelen met ademende handen en ritmische bewegingen. Het mooie is dat we zo veel dieper kunnen gaan dan met druk. Want we bereiken de ziel van de mens met onze kunst van de aanraking.

Veel mensen boeken een behandeling, als ze last hebben van spanningen. Is een Dr. Hauschka Lichaamsbehandeling in dit geval geschikt – ook al wordt er niet gekneed of gemasseerd?

In elk geval. In casestudies kregen we als feedback dat bijvoorbeeld spanningshoofdpijn vermindert. Tijdens de behandeling word je innerlijk rustig en ontspannen. Dat constateren we bij mensen die de hele tijd malen of last hebben van sterke spanningen. Hoewel ik niet ín de spieren ga, heb ik toch dit ontspannende effect. Dat ligt ook aan onze behoedzame omgang met de klanten. Na de behandeling voelen ze zich diep ontspannen, van de toppen van hun tenen tot hun gezicht.

Dat wil zeggen dat de Lichaamsbehandeling ook effect heeft op het gezicht? Masseert u ook het gezicht?

Nee, evenmin als bij de Gezichtsbehandeling. Maar we betrekken het bij de behandeling met behulp van heel zachte, strijkende bewegingen. En als een mens volledig ontspant, zie je dit ook in het gezicht. Dat kan ik uit persoonlijke ervaring bevestigen. Als ik een Lichaamsbehandeling toepas op iemand die een erg druk leven en veel stress heeft, dan merk ik hoe de spanning van deze persoon afvalt. Dat loslaten voel ik dan niet alleen aan de spieren, maar ook aan het weefsel. En de gelaatstrekken weerspiegelen dit.

U sprak net over de behoedzame omgang met de klant. Wat verstaat u daar precies onder?

Bij de Lichaamsbehandeling gaan we niet snel te werk, maar langzaam. De lichaamsdelen die ik behandel, maak ik vrij, de rest is toegedekt. Ik gebruik slechts weinig Dr. Hauschka Bodyolie. Niet uit zuinigheid, maar omdat mijn handen dan beter in contact blijven met het weefsel. Bij een ayurvedische behandeling met veel olie glijden de handen over de huid, zonder contact te kunnen opnemen met het weefsel. Als ik weinig olie neem, kan ik het weefsel nog meenemen en kan ik iets bewegen. Tijdens mijn training voor Dr. Hauschka Lichaamsbehandelingen heb ik zelfs eens een behandeling uitgevoerd met alleen maar Dr. Hauschka Lichaamspoeder, omdat het erom ging niet slechts oppervlakkig over het weefsel te glijden, maar werkelijk via de handen te ademen. Dat is echter niet gebruikelijk, we maken natuurlijk gebruik van Dr. Hauschka Bodyoliën. 

 

Wat bedoelt u precies met ademende handen?

Net als de ademhaling hebben aanrakingen een ritme. We raken de mens niet manipulatief aan, maar brengen hem weer op gang met behulp van ademende, steeds weer loslatende bewegingen. We gebruiken hiervoor zeer geavanceerde grepen zoals bijvoorbeeld de faseverschoven cirkels, zoals wij deze noemen. Beide handen voeren tegelijkertijd cirkelvormige bewegingen uit, die faseverschoven naar elkaar toe bewegen. De ronddraaiende handen geven je huid via deze beweging steeds opnieuw een impuls, die tot in het weefsel natrilt. Ze gaan in je huid, verdichten, laten weer los en zorgen ervoor dat je je lichter gaat voelen. Het is net als ademhalen, een komen en gaan. Deze nadeinende aanraking maakt onze Dr Hauschka Behandelingen uniek. Niet de wil van de schoonheidsspecialist staat centraal, maar de mens met zijn behoeften, die wordt behandeld.

U zegt dat de mens met zijn behoeften centraal staat. Betekent dit dat het verloop van de lichaamsbehandeling individueel is aangepast?

Nee. Dat is het verschil met een medische massage. Als ik bijvoorbeeld naar een ritmische massage ga en ik zeg dat ik niet kan slapen, dan voert de therapeut niet altijd een volledige lichaamsbehandeling uit, maar – individueel afgestemd op mijn probleem – misschien alleen een voetbehandeling en vervolgens eventueel nog een orgaaninwrijving. Bij ons is de afloop altijd dezelfde. We bieden verschillende behandelingen aan. Naast de Lichaamsbehandeling bijvoorbeeld de Dr. Hauschka Rugbehandeling als kortere versie, een Handbehandeling  en een Voetbehandeling. En met de verschillende Dr. Hauschka Bodyoliën kunnen we voor een speciale impuls zorgen. We zetten bijvoorbeeld Bodyolie Moor Lavendel in als het om omhulling en bescherming gaat, of Bodyolie Sleedoorn als we het warmteorganisme willen aanspreken.

Ontwikkelt u ook nieuwe lichaamsbehandelingen?

Ja. We hebben bijvoorbeeld een versterkende bodyoliepakking ontwikkeld voor het hele lichaam. Hierbij werken we met verwarmde olie. Na het inwrijven met olie wordt de klant in folie gewikkeld en toegedekt. Dat is helemaal anders dan de Lichaamsbehandeling met minder olie, waar het om de kwaliteit van de aanraking gaat. Bij de oliepakking gaat het om de huid en een producttoepassing. Maar de Dr. Hauschka Bodyolie wordt natuurlijk ook met zorgzame aanrakingen en strijkingen aangebracht. De pakking maakt het ongelooflijk verwarmend. En als je de pakking opendoet, kom een heerlijke geur je tegemoet. Je voelt die intensieve verzorging van je huid meerdere dagen lang. Deze behandeling hebben we samen met onze internationale trainsters opgezet. Iedereen was enthousiast. Dus hebben we ze intussen ingevoerd. De eerste Dr. Hauschka Therapeuten hebben de training al achter de rug.

Wat is voor u het meest uitzonderlijke aan de Dr. Hauschka Lichaamsbehandeling?

We bereiken de vloeistofstromingen in het lichaam, de behandeling bevordert de stroming van lymfe en voert afvalstoffen af. Op die manier doen we ook aan gezondheidspreventie. Door de wijze van aanraken bereiken we niet alleen de huid, maar ook de ziel, die je kunt voelen in het weefsel en die dan ontspant.

Dit betekent dat de Lichaamsbehandeling een bevrijdend gevoel tot gevolg heeft?

Ja precies, een heel Diepe Ontspanning. Zo kun je ook met jezelf in het reine komen. Dat heb ik bijvoorbeeld geobserveerd toen ik een bruid in spe heb behandeld. Zij was vreselijk gestresst door de organisatie van de bruiloft. Na de Dr. Hauschka Lichaamsbehandeling was ze dan zo relaxed dat de hoop taken voor haar ogen is gesmolten. Ze heeft dan voor haar bruiloft nog twee behandelingen voor zichzelf en één voor haar man geboekt. Ze had gewoon gemerkt dat een Lichaamsbehandeling je innerlijke schoonheid evenzeer aanspreekt als een Gezichtsbehandeling. Op een andere wijze dan wanneer bijvoorbeeld een lied in een andere toonaard wordt gespeeld.

 

 

Meer informatie