Care for what you love
Waarom we deel van een netwerk zijn dat de toekomst beter maakt. En jonge talenten ondersteunt.
Wij staan niet alleen voor verbinding met elkaar, maar ook doelgericht met de wereld om ons heen. De wisselwerking tussen mens en natuur, waar wij van leren en uit putten, staat voor ons centraal.
Wij zien duurzaamheid als drie-eenheid van sociale structuren, biologische landbouw en bewust zakendoen op deze planeet. Wij werken voor een leefbare wereld, ook in de toekomst. En hebben duurzaamheid binnen het bedrijf hoog in het vaandel staan. En om samen te kunnen stralen, werken wij samen met partners die ons daarin ondersteunen. Het jaarlijkse Greentech Festival in Berlijn biedt ons ruimte om te netwerken en het ondersteunt jonge talenten die impulsen geven aan een duurzame toekomst. Daarom zitten we ook in de jury van de Youngster Award. Om de talenten met onze expertise en ons netwerk te ondersteunen.
Reyhan groeide op in Quba, Azerbeidzjan. De nu 19-jarige werd al op jonge leeftijd gefascineerd door natuurwetenschappelijke verbanden. “Ik weet nog dat ik mezelf toen ik vijf jaar oud was ‘First Lady of Mars’ noemde en urenlang door mijn speelgoedtelescoop naar de hemel keek om de rode planeet te vinden”, vertelt Reyhan. En nu houdt ze zich bezig met het wereldwijde klimaatvraagstuk en met de kansen die alternatieve energiebronnen bieden.
Daarbij speelt regenwater een belangrijke rol. Miljoenen mensen leven in regenachtige landen en gebieden die vanwege overstromingen en stormen niet over een veilige stroomvoorziening beschikken. Daar wil Reyhan verandering in brengen. Ze heeft zichzelf de vraag gesteld: Is het mogelijk om uit regenwater stroom op te wekken?
“Lighting up one house at a time!” Met deze ambitie begon Reyhan op 14-jarige leeftijd aan het project Rainergy. In het kader van het ClimateLaunchpad-programma ontwikkelde ze een apparaat dat regenwater opvangt en in stroom omzet. “Met ons eerste prototype konden we 2 ledlampen laten branden, en met het tweede prototype waren het al 22 lampen. Inmiddels zijn we zover dat we ons product in Bangladesh, India en Indonesië op de markt kunnen brengen. Het is ons doel om in 2025 200.000 huishoudens van stroom te voorzien.” Een weg die Reyhan niet alleen hoeft af te leggen: het Azerbeidzjaanse agentschap voor alternatieve en hernieuwbare energiebronnen hielp Rainergy bij het bouwen van het derde prototype. De Islamitische Ontwikkelingsbank en het Global Good Fund ondersteunden het project financieel bij de verdere technische ontwikkeling.
Duurzaamheid en efficiëntie vormen de kern van Rainergy. Het project moet niet alleen stroom opwekken, maar ook onze natuur beschermen. De met behulp van regenwater gewonnen energie veroorzaakt bij het opwekken van stroom een CO₂-uitstoot van 10 g/kWh. Dat is in vergelijking met energiebronnen zoals zonnepanelen of windturbines erg weinig.
Naast haar studie aan de University of Pennsylvania in de VS spreekt Reyhan regelmatig op internationale conferenties. Zo ook op het Greentech Festival in Berlijn. “Het festival heeft voor mij bevestigd dat ik het juiste doe. En heeft me laten zien hoe belangrijk Rainergy als energiebron kan worden. Ik vind het heel goed dat de Youngsters Award bestaat. En ik ben nog enthousiaster over het feit dat ik jonge mensen over de hele wereld kan inspireren en ze erbij kan helpen hun ideeën in de praktijk om te zetten. Anderen met mijn inzet raken, maakt me trots en geeft me hoop voor de toekomst.”
Na haar bachelorstudie wil Reyhan een master in Data Science gaan doen. Ze weet dat echte vooruitgang pas ontstaat als je iets doet waarvoor je gepassioneerd bent. Uit pure overtuiging en met volledige inzet. Reyhan respecteert de natuur en haar medemens en wil vooral één ding: raken, aanmoedigen, inspireren.