• Gratis verzenden vanaf € 50,-
Kweepeer - Cydonia oblonga

Kweepeer

Synoniemen: kwee

Wetenschappelijke naam: Cydonia oblonga

Familie: Roosachtigen (Rosacea)


Land van herkomst

De kweepeer stamt vermoedelijk uit de Kaukasus en werd al in het oude Griekenland geteeld. De Romeinse geschieds-chrijver Plinius (24 tot 79 na Christus) noemt de kweepeer voor het eerst. Tot 1900 waren de vruchten in Midden-Europa nog zeer geliefd. Vervo



Bestanddelen

Slijmstoffen, amygdaline, emulsine, looistoffen, vette olie, vitamine C



Omschrijving

De in de vrije natuur struikachtig groeiende kweepeer is een kleine boom die slechts 3 tot 4 meter hoog wordt. Tussen mei en juni gaan de grote, witte tot zachtroze, kelkvormig naar boven gewelfde bloemen open. De 300 tot 500 g zware vruchten zijn, afhankelijk van de soort, peer- of appelvormig en zijn duidelijk te herkennen aan een wollig oppervlaktelaagje dat er gemakkelijk af te wrijven is. Daaronder zit de schil met aan de buitenkant een waslaagje; bij wrijven produceert deze een heerlijk-frisse geur. Hoewel de kweepeer al duizenden jaren door de mens wordt gekweekt is er bij het kweken weinig aan de kweepeer veranderd, zodat het karakter van een wilde vrucht voor het grootste deel bewaard is gebleven. Als groeiplaats dient een beschutte plek gekozen te worden omdat het hout gevoelig is voor vorst. In het algemeen is de kweepeer weinig gevoelig voor ziektes en parasieten. Een uitzondering vormt het bacterievuur, dat de plant sterk kan aantasten. De oogsttijd van de rijpe vruchten is van september tot oktober. Als de vruchten moeten worden opgeslagen is het optimale moment van oogsten gekomen als de groene basiskleur verandert in krachtig geel. Koel bewaard en niet aangeraakt blijven de vruchten tot 10 weken goed.



Wetenswaardigheden

Kweepeer voor de pas gehuwden', zorgt voor liefde, vreugde en veel kinderen! Al in de oudheid was de kweepeer het symbool van geluk, liefde en vruchtbaarheid. Een wet in Athene bepaalde dat de jonge bruid op de drempel van de bruidskamer een kweepeer moest eten; dat hield verband met de hoop dat de vrouw haar gemaal zoveel kinderen zou schenken als er pitten in de kweepeer zaten. We wensen de bruid van harte toe dat het een gekookte kweepeer was! Maar de vrucht helpt ook tegen dronkenschap: Kweepeer, bij het drinken gegeten, gaat tegen dat de 'damp van de wijn' naar het hoofd stijgt (Simon Seth, arts, in de 11e eeuw na Chr.). De naam kweepeer is overigens afkomstig van de Griekse aanduiding Kydomalon. Kydonia is een stad op Kreta, en malum betekent appel. Kydomalon is dus de appel uit Kydonia. Uit Kydomalon ontstond de soortnaam Cydonium, en daaruit de Duitse naam Quitte (kweepeer) (ky = qui).



De plant op een andere manier bekeken

De kweepeer is een zachte, kwetsbare plant, die geleerd heeft zich te beschermen. Door deze bescherming wordt hij echter naar buiten toe eerder fluweelzacht dan hard. De houtachtige structuur van de vrucht houdt vocht vast. Het hoge gehalte aan slijm verbindt etherische oliën en vetten met water.



De planten in onze producten

Zoals de kweepeer zich beschermt en daarbij uitwendig zacht blijft, zo verzorgt ze ook de huid in Dr. Hauschka Cosmetica. Er worden uitsluitend vruchten gebruikt uit biologisch-dynamische teelt. Het extract van kweepeerzaad wordt gekenmerkt door het feit dat het zeer zacht is voor de huid en irritaties en ontstekingen tegengaat. Het reguleert bovendien het natuurlijke vochtgehalte van de huid. Het komt voor in:



Dr. Hauschka Cosmetica is de enige cosmeticafabrikant die de beschermende en tegelijkertijd ademende kweepeerwas gebruikt. De vruchten blijven wekenlang vers dankzij hun omhullende waslaagje en op dezelfde manier verzorgt de aantrekkelijk geurende kweepeerwas de huid in: