• Gratis verzenden vanaf € 50,-

Huidveroudering

Van harte gefeliciteerd, lieve huid!

Wordt je huid 40, 50 of misschien 60 jaar oud? Of is ze dat al? Geef haar waar ze het meest van geniet in deze nieuwe fase van haar leven. Antroposofisch dermatoloog Dr. Brigitte Roesler vertelt je graag meer over huidveroudering en deelt goede tips om je huid op de best mogelijke manier te ondersteunen.

Als dermatoloog kom je de huid in alle levensfasen tegen. Je weet precies wat huidveroudering betekent. Hoe verandert je huid op je 40e, 50e, 60e?

”Huidveroudering begint al eerder, maar de veranderingen worden altijd opvallender en zichtbaarder na de menopauze. De verandering in de hormoonhuishouding, die bij vrouwen op verschillende momenten begint, is bepalender dan de kalenderleeftijd. Hoewel de huid van mannen iets langzamer veroudert, grijpen mannen op een gegeven moment ook naar huidverzorgingscrèmes om huidveroudering tegen te gaan. Het eerste teken van een rijpere huid is altijd het vochtverlies dat gepaard gaat met rimpels. Ik vind het interessant dat de huid er 's avonds - door alle bezigheden overdag - gestrester uitziet dan 's ochtends. Op je 30e kan ze zichzelf 's nachts nog heel goed herstellen, maar vanaf 40 wordt dit moeilijker. Vanaf 50 wordt huidveroudering steeds duidelijker zichtbaar: de celvernieuwing vertraagt, de hormoonspiegel daalt drastisch, het onderhuidse vetweefsel neemt af, water hoopt zich op in het lichaam en vervormt de contouren, bijvoorbeeld de bovenarmen, kin en mondhoeken. Vanaf 60 jaar wordt de huid droger, dunner en transparanter, waardoor bloedvaatjes roodachtig kunnen doorschijnen. De huid vertoont ook meer pigmentafzettingen - in het gezicht en overal waar ze wordt blootgesteld aan zonlicht. De belangrijkste externe factor voor huidveroudering is en blijft blootstelling aan de zon. Door goed voor mijn huid te zorgen, gezond te eten, voldoende te slapen en haar te beschermen tegen de zon, kan ik haar vitaal houden en huidveroudering op jongere leeftijd voorkomen.” 

 

Dus de huid vertelt ons iets over het leven?

"Ja, ze vertelt ons veel over onze voeding, slaap, de toestand van onze ziel, de gezondheid van onze interne organen en onze vakantiegewoonten. De huid is als een scherm waarop veel dingen af te lezen zijn. Dankzij een aantal jaren aanvullende training in antroposofische geneeskunde heb ik een holistische kijk op de huid en de persoon die erin zit."

 

Wat kan ik doen voor mijn huid? Hoe kan ik haar ondersteunen om huidveroudering te voorkomen of te vertragen?

"Aan de ene kant is alles wat je gezond en gelukkig maakt goed voor je huid. Daarom zijn lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet met veel fruit en groenten heel belangrijk. Daarnaast kan ik ook goed voor mijn huid zorgen. Goed betekent niet automatisch 'veel'. De gezichtshuid moet 's avonds grondig gereinigd worden. Op het gezicht is het, net als op het hele lichaam, belangrijk om de natuurlijke huidflora in stand te houden en de huid niet van alle vet te ontdoen. Dit geldt ook voor alle huidverzorgingsproducten die ik gebruik: ze moeten mijn huid een goede balans bieden tussen olie en vocht."

 

Zijn er nog andere specifieke wensen voor mijn huid die ik kan vervullen voor mijn 40e, 50e of 60e verjaardag?

Vanaf 40 jaar is de belangrijkste wens van de huid een goede toevoer van vocht of ondersteuning bij het vasthouden van vocht. Vanaf 50 jaar krijgt de huid graag cadeautjes die de toenemende verzwakking van het bindweefsel tegengaan - bijvoorbeeld een massage met lichaamsolie of een droge borstel. En vanaf haar 60e geniet de huid van hydraterende producten die haar beschermende lipidelaag in stand houden. Het is niet zo moeilijk om je huid gelukkig te maken, om huidveroudering op elke leeftijd op de juiste manier aan te pakken." 

 

De tips van Dr. Roesler om je huid te ondersteunen.

Tip 1: vermijd de zon
Bescherm je huid tegen fel zonlicht door in de schaduw te zitten en op hoogzomerdagen de middaguren binnen door te brengen. Als je toch in de zon gaat, smeer je dan goed in, draag een hoed en lange, luchtige kleding.

Tip 2: de ziel ontspannen
Hoe lekker voel jij je in je vel? Denk na over wat je vreugde brengt, wat je voedt naast eten. Misschien is het een tentoonstelling, misschien yoga, misschien een boswandeling of tuinieren. Als je van binnen straalt, zal je huid dat ook doen.

Tip 3: Versterk je interne organen
De nieren zijn verantwoordelijk voor de vochtbalans - een belangrijk punt voor de rijpere huid. Geef ze een goede spoeling door overdag en vooral 's middags veel water en kruidenthee (bijvoorbeeld met heermoes of berkenbladeren) te drinken. Een ander orgaan is ook nauw verbonden met je huid: de lever. Versterk je lever met bitter voedsel of voedsel met een bittere smaak, zoals witlof, met een vastenkuur in de lente of een vastendag per maand.

Tip 4: slaap voldoende
Omdat je huid 's nachts regenereert, is een goede nachtrust erg belangrijk voor haar. Probeer zeven uur te slapen - en ga voor 23.00 uur naar bed. 's Nachts is je stofwisseling bijzonder actief en kan je huid maximaal herstellen.

Tip 5: ontzwel de huid
Je kunt je huid ontzwellen met gymnastiek, acupunctuur of lymfestimulatie.

Tip 6: neem huidkankerpreventie serieus
Het risico op huidkanker neemt toe vanaf 50 jaar. Als je al regelmatig naar de screening gaat,moet je dat uiterlijk nu doen en je huid om de twee jaar volledig laten scannen. Want huidveroudering is één ding - je gezondheid is iets heel anders!