• Gratis verzenden vanaf € 50,-

Milieu

Wij dragen zorg voor het milieu. Dat beloven wij met onze hand op ons hart.

Voor onze cosmetica doen wij al eeuwenlang een beroep op de natuur. En meer dan ooit heeft de natuur nu onze hulp nodig. Daarom zien wij de bescherming van onze planeet als één van onze meest belangrijke missies. Wij doen al het mogelijke om met wat we doen een positief effect op het milieu te creëren en een negatieve impact zo veel mogelijk te beperken. Over een paar zeer heikele actuele milieuthema's willen wij hier ons standpunt verduidelijken en wij beloven dat wij in onze zorg om het milieu, de natuur en het maatschappelijk verantwoord ondernemen één ding niet uit het oog verliezen: oprechtheid.

Klimaatneutraal. Is dat positief?

Op ons hoofdkantoor in Eckwälden werken we sinds 2020 klimaatneutraal: met groene stroom en biogas afkomstig uit afval. Zo vermijden wij elke vorm van directe CO2-uitstoot. En voor de uitstoot die wij niet kunnen vermijden, betalen wij een compensatie. Als we ervoor zouden kiezen om de CO2-uitstoot niet te verminderen, maar hem gewoon te compenseren, zou dat voor ons aanzienlijk goedkoper zijn. En toch schreeuwen we luid en duidelijk van de daken dat we klimaatneutraal zijn. Maar wij weten ook dat er nog niet veel te vieren valt. Er is nog heel wat werk aan de winkel. Wij willen immers onze CO2-uitstoot over de volledige productielijn tot nul terugbrengen. En niet door ons gewoon vrij te kopen met een compensatie. Nee, wij willen er alles aan doen om onze CO2-uitstoot altijd verder naar beneden te brengen.

 

Gerecycled papier. Is dat alles?

Oud verpakkingsmateriaal of verse vezels? Als we het milieu willen beschermen, is papier recyclen duidelijk een eerste stap: door gerecyclede grondstoffen te gebruiken, hoeven we geen waardevolle natuurlijke hulpbronnen aan te spreken en beschermen we op die manier het klimaat. Daarom gebruiken wij voor onze vouwdozen geen nieuwe FSC-papiervezels meer, maar wel 100% gerecycled materiaal. Bovendien verhogen wij ook in ons andere verpakkingsmateriaal continu het aandeel recyclebare stoffen.

 

Ons aluminium is afval. Is dat erg?

Aluminium is een materiaal dat gemaakt lijkt om te recyclen: het kan zonder kwaliteitsverlies zo vaak als nodig hergebruikt worden. Daarom zijn onze aluminiumtubes gemaakt van 100% gerecycled industrieafval (ook wel PIR of Post Industrial Recycle genaamd). Resten uit de productie die ontstaan tijdens de verwerking van aluminium, worden verzameld en opnieuw gesmolten. Zo besparen wij 95% energie en zodoende ook honderden tonnen CO2 en miljoenen liters water. Nu al bestaan onze cosmeticatubes van 30, 50 en 75 ml volledig uit gerecycled materiaal. De andere tubes volgen later.

 

100% veganistisch. Met bijenwas?

Voor onze cosmetica gebruiken wij overwegend plantaardige en minerale ingrediënten. Al naargelang de verzorgende werking en de behoeften van de huid gebruiken we soms ingrediënten afkomstig uit het dierenrijk. Zo is bijenwas een heel waardevol iets. Het is een geschenk uit de natuur waar wij bijzonder voorzichtig mee omgaan. Onze cosmetica is daarom niet altijd veganistisch. Maar hier willen we toch even een kleine voetnoot bij plaatsen: ook 100% synthetische cosmetica op basis van minerale oliën is volledig veganistisch. Dat klinkt uiteraard veel beter dan „100% chemisch”.

 

Vaarwel tubes. Hallo schimmels?

Waarom zitten onze producten nog steeds in plastic tubes? Dat is onder andere omdat kunststof makkelijk recyclebaar is en een zeer goede bescherming van het product garandeert. Zuivere natuurcosmetica zonder kunstmatige bewaarmiddelen is namelijk heel gevoelig. De waardevolle inhoud mag niet voortijdig bederven door een verpakking die hiervoor niet geschikt is, en daarom bij het afval worden gegooid. Omdat het risico op een verontreiniging groot is door het contact met onze vingers, zitten onze Dagcrèmes in een aluminiumtube en niet in een glazen potje. Het product beschermen is bij ons synoniem voor zuinig omspringen met natuurlijke hulpmiddelen - de ressources - en zodoende ook synoniem voor klimaatbescherming.

 

0% microplastics. Meer niet?

In onze natuurcosmetica gebruiken wij uitsluitend bestanddelen van natuurlijke oorsprong. Geen mineralen, geen siliconen en geen kunstmatige conserveringsmiddelen of geurstoffen. En uiteraard ook geen microplastics. Bovendien wordt het gebruik van vaste microplasticdeeltjes in cosmetica binnenkort in de hele Europese Unie verboden. Vloeibare kunststoffen, zoals siliconen in shampoos, vallen niet onder dat verbod. Zij mogen in conventionele cosmetica nog steeds worden gebruikt. Bij ons komen ze sowieso ook niet meer in onze producten. En dus ook niet meer in onze zeeën.

 

Clean, biologisch, ecologisch. Is het het label dat telt?

Natuurlijke cosmetica is een trend. Maar hoeveel natuur zit er nu echt in deze cosmetica? En welke van de vele labels kunnen we vertrouwen? Het NATRUE-label biedt uitkomst: alleen echte natuurlijke en biologische cosmetica mogen het internationale kwaliteitskeurmerk dragen. Onafhankelijke controle-instanties controleren jaarlijks of de richtlijnen worden nageleefd en testen recepturen en ingrediënten. Zo krijgt greenwashing geen kans. Wij laten ons graag controleren: elk product van Dr. Hauschka heeft het NATRUE-label. Maar wij onderscheiden ons niet alleen met onze producten. Ook onze ingrediënten volstaan de proeven zonder enig probleem. Meer dan 80% van onze plantaardige grondstoffen is biologisch geteeld. En het is de bedoeling dat dit percentage nog stijgt en dat wij steeds meer samenwerken met landbouwbedrijven met Demeter-keurmerk.

Shop the Story