Milieubewust

De wereld een stukje schoner.

Het milieu zit in onze natuur: al meer dan 50 jaar bestaan de Dr. Hauschka verzorgingsproducten uit niets anders dan puur natuur. Het is best bijzonder, zo lang we bestaan werken we alleen met natuurlijke ingrediënten. Op die manier produceren we jaarlijks 588 ton volledig biologisch afbreekbare natuurlijke stoffen, in plaats van milieubelastende chemicaliën. Elke dag wordt in Eckwalden (Duitsland), waar het Dr. Hauschka hoofdkantoor zich bevindt, hard gewerkt aan het leveren van de beste natuurproducten die op een zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd worden. Zodat we iedere dag, al is het maar een klein beetje, de wereld een stukje schoner maken. Wat we precies doen? We leggen het graag uit.

Ecologische footprint.

De grootste schuldige aan de klimaatverandering is de fossiele CO₂-uitstoot. Daarom wilden wij dat minstens ons hoofdkantoor in Eckwälden 100% CO₂-neutraal werd. Daar zijn we in 2020 in geslaagd. Sinds 2001 vermijden we alle directe CO₂-uitstoot door enerzijds ecologische energiebronnen in te zetten en anderzijds biogas uit restmateriaal te gebruiken voor de verwarming van onze gebouwen. Zo hebben we onze ecologische footprint weten te verkleinen. Maar we zijn er natuurlijk nog niet.

De onvermijdelijke CO₂-uitstoot die ontstaat door transport, compenseren we via Atmosfair, een onafhankelijke non-profitorganisatie die compensaties biedt voor broeikasgassen. Deze belangrijke organisatie kan hiermee klimaatbeschermingsprojecten over de hele wereld financieren, bijvoorbeeld kleine biogasinstallaties voor huishoudens op het platteland in Nepal. Ook delen wij ons netwerk met Atmosfair zodat we onze kennis en contacten kunnen delen en vergroten. Daarnaast biedt Dr. Hauschka haar werknemers in Duitsland gratis bedrijfsfietsen en openbaar vervoer aan.

 

Recycling.

Het hergebruik van verpakkingsmateriaal vermindert de afvalberg en is goed voor het milieu. Daarom maken wij zoveel mogelijk gebruik van gerecycled materialen en ontwikkelen wij onze verpakkingen zo, dat ze zo lang mogelijk recyclebaar blijven. Bij het thema recycling is voor iedereen een belangrijke rol weggelegd, want alleen door verpakkingsafval op de juiste manier af te voeren belandt het niet in de verbrandingsoven. Daarom moeten bijvoorbeeld de kunststof dopjes van aluminium tubes worden geschroefd zodat zowel de tube als het dopje op de juiste manier worden gesorteerd.

Door gebruik te maken van oud papier en PCR-kunststoffen (post-consumer recyclede materialen) besparen wij op waardevolle grondstoffen en dragen wij actief ons steentje bij tot de bescherming van het klimaat. We maken immers minder gebruik van nieuwe grondstoffen. Bovendien worden al onze aluminium tubes voor onze cosmeticaproducten gemaakt van 100% gerecycled industrieel afval. Zo besparen wij 95% energie, honderden tonnen CO₂ en miljoenen liters water.

 

Microplastics.

In onze 100% natuurlijke cosmetica gebruiken wij uitsluitend bestanddelen van natuurlijke oorsprong, dus geen siliconen of synthetische conserveringsmiddelen en uiteraard ook geen microplastics. Alle plantaardige bestanddelen in de producten van Dr.Hauschka zijn van nature biologisch afbreekbaar. Dit geldt ook voor de dierlijke bestanddelen zoals honing en bijenwas. Het gebruik van vaste microplasticdeeltjes in cosmetica zal in de toekomst gelukkig wettelijk verboden gaan worden in de Europese Unie. Onder dit verbod vallen echter niet de vloeibare kunststoffen zoals de siliconen die in shampoos worden gebruikt. Nog nooit heeft Dr.Hauschka siliconen gebruikt en dat zullen we ook nooit gaan doen. Want geen microplastics in producten betekent ook geen microplastics in de zee.

 

Zo dichtbij mogelijk, zo ver als nodig.

Tijdens het productieproces van onze Dr. Hauschka-producten vragen we ons af hoe ver we moeten gaan voor bepaalde ingrediënten. Zoveel mogelijk geneeskrachtige planten, telen we in onze oude plantentuin in Eckwälden. Als dat niet mogelijk is telen we regionaal. Voor de planten die niet optimaal in onze eigen tuin kunnen groeien, hanteren wij het principe “zo dichtbij mogelijk, zo ver als nodig”. Landsgrenzen verleggen we dus alleen als het nodig is. Zo kunnen we de fosiele CO₂-uitstoot verminderen. Waar we buiten de landsgrenzen gaan helpen we overal ter wereld boerderijen hun werkwijze aan te passen om zo het gecertificeerde Demeter-keurmerk voor biodynamische landbouw te verkrijgen.

 

Wist je dat…

  • Dr. Hauschka sinds 1967 alleen 100% zuivere natuurcosmetica produceert.
  • Wij elk jaar circa 600 ton natuur in plaats van chemicaliën produceren.
  • Onze productie bestaat uit 80% plantaardige, biologisch geteelde grondstoffen.
  • Dr. Hauschka de overstap maakt naar 100% gerecycled aluminium PIR (Post Industrial Recycling).
  • Tegen 2025, 90% van ons verpakkings- materiaal recyclebaar is.
  • Het hoofdkantoor in Eckwälden 100% CO₂-neutraal is hoofdkantoor.
  • Wij de resterende CO₂-emissie compenseren via Atmosfair.