Niet-comedogene make-up

Wat is niet-comedogene make-up precies?

Eén comedo, veel comedones … wat klinkt als een galactische speciale eenheid, betekent eigenlijk gewoon mee-eters. En daarom worden bestanddelen in cosmeticaproducten ‘comedogeen’ genoemd als ze mee-eters kunnen veroorzaken. Alle andere bestanddelen zijn dan ‘niet-comedogeen’. Maar eerst dit …

Maar wat zijn typisch comedogene bestanddelen nu eigenlijk?

Laten we één ding vooropstellen: het gaat niet om goede of slechte bestanddelen. Het gaat erom welke bestanddelen geschikt zijn voor de onzuivere huid. Of juist niet. Dezelfde bestanddelen die een droge huid voeden en beschermen, kunnen bij de onzuivere huid juist de poriën verstoppen en tot mee-eters of puistjes leiden. Deze stoffen worden ‘comedogeen’ genoemd – en oliën, wassen en ook vetten kunnen hieronder vallen. Maar de waarheid is dat het allemaal niet zo zwart-wit is. 

Comedogeen, niet-comedogeen of iets ertussenin.

Het is helemaal niet zo eenvoudig om een onderscheid te maken tussen de bestanddelen die je bij een onzuivere huid moet vermijden of juist wel moet kiezen – ook al vind je lange lijsten die het tegendeel lijken te bewijzen. Zo werken sommige oliën die als comedogene bestanddelen worden beschouwd, ontstekingsremmend en helpen puistjes te verminderen. Met andere woorden: ze zouden eigenlijk juist als niet-comedogeen moeten worden gezien. En aan de andere kant zijn enkele stoffen die als niet-comedogeen worden geclassificeerd, deels omstreden. Denk aan minerale oliën, paraffine, siliconen en PEG. 

Heeft het nut om op niet-comedogene producten te letten?

Niet-comedogene producten zijn bij de onzuivere huid, de gemengde huid en ook de gevoelige huid een goede eerste oriëntatie. Dat geldt vooral voor make-up die puistjes moet camoufleren, maar de huid niet mag irriteren en de poriën niet mag verstoppen. Je wilt je huidbeeld immers optisch verbeteren, ook op de lange termijn. Maar de benaming 'niet-comedogene make-up' is niet meer dan een eerste oriëntatie, want de term is niet beschermd. 

Hoe vind ik niet-comedogene make-up die bij me past?

Je met het onderwerp bezighouden, is een belangrijke stap – en die heb je nu gezet. Let op een luchtige formule. Kies dus liever voor een vloeibare foundation met lichte tot gemiddelde dekking dan een dik product met hoge dekking. Maar probeer de make-up vooral op je huid uit, want elke huid reageert anders op comedogene of niet-comedogene bestanddelen. Wat je huid laat zien, zegt veel meer dan een label op de verpakking.

 

Make-uptips voor als je snel een onzuivere huid hebt.

Ook als je de juiste foundation, concealer of het juiste poeder kiest, ben je er nog niet. De volgende tips zijn bewezen effectief in het verbeteren van je huidbeeld. 

Tip 1: vergeet nooit je make-up te verwijderen

Gezichtsreiniging is echt heel belangrijk. Ook als het laat is geworden. Verwijder altijd de make-up van je gezicht en reinig het mild en grondig, zodat je huid gedurende de nacht vrij kan ademen. Dat is sowieso goed, maar bij de onzuivere huid nog belangrijker. 

Tip 2: denk goed na over hoe je met de onzuivere huid omgaat

Behandel puistjes niet met blote handen, pak vaak een nieuwe handdoek en gebruik alleen schone en gedesinfecteerde make-upkwasten. Zo voorkom je ontstekingen. Breng bij open wonden geen cosmetica aan. 

Tip 3: een korte pauze voor je huid en jezelf

Een Gezichtsdampbad gevolgd door een Reinigend Masker dient niet alleen voor de dieptereiniging, maar ook voor diepe ontspanning. Bij Dr. Hauschka raden we verder graag een speciale behandeling door een van onze goed opgeleide Dr. Hauschka therapeuten aan. 

Niet-comedogene make-up à la Dr. Hauschka: make-up die de onzuivere huid begrijpt.

De term ‘niet-comedogeen’ zul je niet op onze producten terugvinden. Wij gebruiken enkele bestanddelen, zoals bijenwas en plantaardige oliën, die als comedogeen worden gezien. Maar: de comedogene werking hangt altijd af van de concentratie. En die levert bij ons geen problemen op, blijkt bij gebruik al snel. Bij ons staat namelijk de hele samenstelling centraal, met bestanddelen als extracten uit heilzame planten, waaronder wondklaver en goudsbloem. Zo ondersteunt onze make-up de huid weer haar natuurlijke balans te vinden.

Dr. Hauschka biedt je make-upproducten die je ook bij de onzuivere huid, gemengde huid of gevoelige huid kunt gebruiken. Met een Coverstick kun je eerst onzuiverheden en rode vlekjes camoufleren, voordat je met een lichte foundation of een licht poeder je teint perfectioneert – zonder de poriën te verstoppen. Bij Dr. Hauschka is een hoogwaardige verzorging altijd inbegrepen en kun je vertrouwen op 100% natuurlijke cosmetica. 

Shop the Story

Dr. Hauschka Coverstick Coverstick 01 natural
camoufleert puistjes en onzuiverheden
Dr. Hauschka Lichaamspoeder: luchtig zijdepoeder Lichaamspoeder 50 g
luxe verzorging voor het hele lichaam
Dr. Hauschka Gezichtsdampbad, opent de poriën, bij onzuivere huid en mee-eters Gezichtsdampbad 100 ml
voor een diepe reiniging, opent de poriën
Dr. Hauschka Reinigend Masker - reinigend gezichtsmasker Reinigend Masker 90 g
voor een diepe reiniging, zuivert en verfijnt iedere huid
Dr. Hauschka Reinigingscrème, stimulerende gezichtsreiniging voor elk huidbeeld Reinigingscrème 50 ml
verfijnt, vitaliseert en reinigt diep
Dr. Hauschka Reinigingsbalsem - wasgel met verfrissende melkgel-textuur Reinigingsbalsem 75 ml
lichte melkgel-textuur, reinigt diep, verzorgt mild en verfrist tegelijkertijd
Dr. Hauschka Reinigingsmelk: milde reiniging, verwijdert make-up en verzorgt de huid Reinigingsmelk 145 ml
zachte verzorging, make-up remover